CIK vs. VM: “Dajte nam novac!”

Vijesti 09. apr 202219:12 2 komentara
N1

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je za N1 da su uputili novi zahtjev u kojem traže osiguravanje sredstva za održavanje općih izbora u BiH. Podsjećamo, i visoki međunarodni predstavnici uslovili su bh. vlasti da, ukoliko ne obezbijede finansiranje izbora, to će se smatrati podrivanjem vladavine prava i Dejtonskog sporazuma.

Centralna izborna komisija BiH uputila je novi zahtjev, ovaj put direktno Vijeću ministara BiH, da osigura novac za održavanje općih izbora. U dva navrata dobili su negativno mišljenje na zahtjev koji je ranije otišao prema Ministarstvu finansija BiH.

Da će CIK uputiti novi zahtjev jučer su javnost obavijestili najviši međunarodni predstavnici u BiH u pismu dostavljenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji i njegovim zamjenicima Biseri Turković i Vjekoslavu Bevandi. U pismu se podvlači da se sredstava moraju osigurati u roku od 15 dana od raspisivanja izbora od strane CIK-a, dakle najkasnije do sredine maja,.

“Svaki pokušaj daljeg poricanja ili odlaganja traženog finansiranja će se smatrati, ne samo aktom koji podriva vladavinu prava i demokratiju, već i kršenjem obaveze Dejtonskog mirovnog sporazuma. U slučaju da ova obaveza ne bude ispunjena, kada BiH jasno ima raspoloživa sredstva, podsjećamo da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente kako bi podržala Mirovni sporazum i zaštitila održavanje općih izbora”, navodi se u pismu kojeg potpisuju ambasadori PIC-a i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Ovim pismom, međunarodna zajednica jasno je stavila do znanja da se opći izbori moraju održati, unatoč stavu HDZ-a kako nisu stvoreni formalno pravni uslovi, jer odredbe izbornog zakona nisu dogovorene. Ujedno je data i podrška CIK-u u aktuelnom sazivu, za koji SNSD i HDZ tvrde da je nelegitiman.

Da li je Dragan Čović promjenio mišljenje? Ako je vjerovati njegovom govoru na obilježavanju godišnjice HVO-a, “ovo ipak jeste izborna godina, ali biće održana prema novim pravilima, gdje će biti osigurano legitimno zastupanje”.

Na ovom tragu su i ranije poruke i Čovića i Andreja Plenkovića, kako se nadaju još jednom krugu pregovora u Briselu, gdje bi se razgovaralo o onom što je do sada dogovoreno u Neumu i Mostaru, no u SDA za sada bez podrške novim razgovorima.

Inače NSRS bi u ponedjeljak trebala odlučiti o zahtjevu Milorada Dodika za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na potpisivanje memoranduma o saradnji između CIK-a i OSCE-a koji je odobren na sjednici Predsjedništva BiH, bez njegovog pristanka.

Blokada navedenih memoranduma u praksi ništa ne znači, kao ni nedavna izjava Milorada Dodika da postoji varijanta da RS sama organizuje izbore.

CIK će nastaviti svoj rad, poručuju.

Peti mjesec, kada se očekuje raspisivanje izbora pokazaće da li će biti potreban dodatni angažman, odnosno pritisak međunarodne zajdnice.

Detaljnije u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare