Čika Jovina djeca za N1: Nije nas dijelio, učio nas je kako biti čovjek

Vijesti 10. apr 202110:35 > 14:30 0 komentara
N1

Osmog aprila na Dan Roma napustio nas je general armije Republike BiH Jovan Divjak. Borac za pravdu i istinu po opredjeljenju bila je njegova misija u životu. Čika Jovo je imao poseban osjećaj i pažnju za djecu, naročito onu koja su ostala u ratu bez roditelja.

Odmah iza rata pokreće Udruženje ‘Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu’. Udruženje je svojim radom omogućilo obrazovanje hiljadama naših najmlađih sugrađana.

U subotnjem izdanju Novog dana govorila su “čika Jovina djeca”; u sarajevskom studiju su Amir Durmišević i Belma Zahirović, u Kaknju je Amra Ahmetović, a u Bijeljini Šaćmir Seferović.

Mislim da je jako simbolično, s obzirom koliko je pomagao svima, posebno Romima. Svi se brinemo životnim stvarima, ali sjećam se da mi je čika Jovo uvijek govorio: Budi iskrena i budi svoja“, kazala je je Zahirović.

Amir Durmišević je kazao da mu je “čika Jovo” pomogao više nego bi on sam sebi.

Pomogao mi je onoliko koliko sam sebi ne bi pomogao. Čika Jovo je davao stipendije u vrijednosti oko 7 miliona KM osobama romske populacije. 830 nas je primilo stipendije. Na stranu stipendije, nikog od nas nije dijelio po tome ko se kako zove, nacionalnosti, nego je više težio tome da svako bude čovjek“.

Prijatelj i dobar čovjek

Amra Ahmetović iz Kaknja je kazala da je Divjak imao veliku ulogu u njenom životu.

“Čika Jovo je imao veliku ulogu u mom životu. On je bio osoba dobrog duha, uvijek je bio nasmijan. Svaki razgovor s njim ću pamtiti. Svaki je imao pouku. Nikada nisam otišla s razgovora da nisam imala o čemu danima razmišljati. On je bio tu kao naš prijatelj. Jedina riječ kojom ga mogu okarakterisati je “dobar čovjek”. Drago mi je da sam ga imala u životu i svima mogu poželjeti da ima nekog takvog. Mislim da ne bi želio da budemo tužni, jer je uvijek širio ljubav i pozitivne emocije”.

Šaćmir Seferović je poručuo da je Divjak istrajao u tome da bude dobra osoba.

Ja sam za udruženje čuo preko drugog udruženja i tako sam aplicirao. Prošao sam na konkursu i već sam druga godian stipendista Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”. Svi se rađamo kao dobre osobe, neki istraju a neki ne na tom putu. Čika Jovo je istrajao, svi ćemo ga pamtiti kao izuzetno dobru osobu. Trenutno sam treća godina na Univerzitetu Sinergija u Bijeljini”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!