Cikotić i Lukač: Otklonjene sve prepreke za saradnju BiH sa Europolom

Vijesti 23. feb 202115:45 0 komentara
Fena

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić danas je u Sarajevu primio ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Dragana Lukača sa kojim je razgovarao o sigurnosnoj situaciji i unapređenju saradnje u sigurnosnom sektoru.

“Poseban fokus je bio na realizaciji preostalih obaveza u cilju uspostave pune operativne saradnje sa Europolom. Ocijenjeno je da su uklonjene sve prepreke za konačnu realizaciju ove obaveze BiH na evropskom putu i početak razmjene operativnih informacija sa ovom važnom policijskom institucijom Evropske unije”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Dodaje se da su razmijenjene informacije o migrantskoj situaciji te saradnji policijskih agencija u sprečavanju ilegalnih migracija.

“Naglašeno je da će MUP RS-a nastaviti sa slanjem policijskih službenika kao pomoć Graničnoj policiji BiH, u cilju bolje kontrole i nadzora istočne granice BiH”, navodi se u saopštenju.

Tema sastanka bila je i mogućnost saradnje u oblasti obuke i školovanja policijskih službenika kako bi se u što kraćem roku popunili nedostajući kadrovi u policijskim agencijama.

“Istaknuta je važnost nastavka saradnje i pravovremene razmjene informacija između policijskih agencija u borbi protiv svih vidova organiziranog kriminala i drugih sigurnosnih prijetnji”, zaključuje se u saopštenju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!