Cikotić nakon susreta s Štefanekom: Pojačati kontrolu granice na istoku BiH

Vijesti 28. jan 202117:46 1 komentar
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se u četvrtak u Sarajevu s specijalnim predstavnikom za migracije i izbjeglice pri Vijeću Evrope Drahoslavom Štefanekom, a nakon susreta je izjavio kako od njega očekuje podršku da se pojača kontrola granice na istoku BiH.

Cikotić i Štefanek su nakon susreta govorili na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Specijalni izaslanik Štefanek je konstatovao kako je s Cikotićem imao vrlo konstruktivan sastanak.

“Želim iskoristiti ovu priliku da se dotaknem pojedinih informacija objavljenim u medijima o tome da sam ja ‘došao u BiH kako bih otvorio centar Bira’. Još jednom želim reći da to nije cilj moje posjete. Ja mislim da su druge alternative u Unsko-sanskom kantonu“, rekao je Štefanek.

Ministar Cikotić istakao je kako je razgovor sa Štefanekom reflektirao jedno međusobno razumijevanje i usklađenost pogleda i pristupa u daljem upravljanju migrantskom krizom na prostoru BiH.

“Ono što mogu kazati je da smo imali jako visok stepen usklađenosti u odnosu na potrebu da se kontrola granice na istoku BiH pojača i popravi, i tu očekujemo određenu podršku i pomoć od gospodina Štefaneka”, poručio je Cikotić.

Naglasio je kako Štefanek u potpunosti dijeli potrebu da se na jedan poseban i institucionalan način popravi odnos BiH prema pitanju upravljanja migrantskom krizom u BiH.

Cikotić je spomenuo i to kako je Vijeće ministara BiH danas donijelo odluku da se tekst sporazuma o readmisiji s Pakistanom i pratećeg protokola uputi Parlamentu BiH na ratifikaciju, što treba učiniti i Pakistan.

“Prema informacijama koje imamo ta procedura je u toku. Ono što sam ranije govorio jeste da je BiH jedina zemlja iz regiona potpisala takav sporazum, za sada samo sa Pakistanom“, rekao je Cikotić.

Prema njegovim riječima, implementacija tih sporazuma neće biti brza i laka iz više razloga, prvenstveno zbog poteškoća u samom identificiranju svih lica, ali i zbog činjenice da sam transport podliježe vrlo komplikovanim sigurnosnim procedurama.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare