Cikotić: Ne postoji konkretan osnov da se podiže stepen borbene gotovosti OS BiH

Vijesti 01. mar 202217:45 > 18:50 0 komentara
N1

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić za N1 je danas komentarisao odnose u zemlji na dan kada se obilježava 30 godina nezavisnosti BiH. Cikotić se osvrnuo i na situaciju glede rata u Ukrajini.

30 godina nezavisnosti zemlje koja samo dijelom slavi praznik. 30 godina od referenduma, u kakvom ga ambijentu dočekujemo?

“Možda je teško od 1995. naći neki period koji je bio gori od današnjeg, ali sa dosta neizvjesnosti i paralela sa onim stanjem od prije 30 godina. Nadam se sa određenom mudrošću i iskustvom. Ne trebamo zaboraviti da je 2/3 građana dalo glas nezavisnoj, cjelovitoj, suverenoj BiH”, kazao je Cikotić.

Poručio je da danas na sceni imamo “liderstva” koja su ispod nivoa zahtjeva u velikom broju.

Danas imamo, ja bih prije svega kazao, liderstva koja su ispod nivoa zahtjeva u velikom broju, i partijska i pojedinačna i ispod suštine nekih odnosa BiH. BiH je navikla na toleranciju, na jedinstvo mnogih različitosti jer su joj geografija i historija dale takvu poziciju. U svim tim preživljavanjima je stvorena jedna vrsta bosanske duhovnosti koja je iznad etničkih, pojedinačnih vrijednosti na kojima se danas jako insistira“.

Ne može se liderstvo SDA izdići značajno iznad liderstava svih ostalih političkih aktera, ali mislim da je korektno kazati da u konstruktivnom i odgovornom smislu prednjači u odnosu na ostala liderstva i u odnosu prema državi i mnogim dnevnim izazovima“, kazao je.

“To je jedna realna konkurencija i realna situacija i upravo zbog ostalih aktera, pa i zbog opozicije, u tom smislu mislim da liderstvo SDA prednjači”.

Danas su u Sarajevu održani i protesti građana uz poruku “Bosno, probudi se!”, na šta je Cikotić kazao:

“Ja se osjećam zadovoljnim sa glasom bunta i porukom koja se emituje. Međutim, kolika je društvena relevantnost tog skupa. Mi ne možemo ignorirati demokratske i državne mehanizme koji na neki način valoriziraju volju građna, vladavinu zakona i vladavinu ustava u određenoj zemlji”.

Na ovom našem prostoru, posebno u BiH postoji jedan rezon da je politika prljav posao kojim se ne treba baviti. Politika jeste vrlo prljav posao zato što u sebi sadrži sve moguće mudrosti i sve moguće prevare svijeta u realnom i društvenom političkom životu. Niko ne može osporiti činjenicu da se u politici odlučuje o cijeni hljeba, i tramvajske karte i cipela i stanarine itd. Ako nekome od građana sve te stvari nisu bitne, kako će živjeti, gdje, s kim, onda ne treba biti političan. Biti političan ne znači biti član neke stranke i biti politički aktivan“.

Kada je riječ o situaciji u Ukrajini, Cikotić je kazao da kada situacija diktira da se opredijelite, ne može se biti na obje strane.

Čujete poruke većine civilizovanog svijeta, o takvom stavu i takvom načinu razmišljanja u ovim teškim situacijama kada imate dvije suprostavljene strane i kada situacija diktira da se opredijelite, ne možete biti na obje strane. Iluzorno je to i komentarisati. Nama u BiH treba jedna paradigma međusobne komunikacije“.

“Bez ideje u glavi nema ni promjene na terenu, mislim da je jako potrebno i da ova dramatična dešavanja u Ukrajini i ono kako se čitav svijet odnosi prema tome, iskoristimo i preispitamo naše odnose u BiH zbog nas. Mi možemo samo biti refkleksija svjetskih dešavanja”, kazao je Cikotić.

Ne treba imati bojazan. Ova zemlja je u svim teškim situacijama pokazala da ima i mudrosti i strpljenja i strategiju da se odbrani“, kazao je kao odgovor na pitanje o potencijalnim sigurnosnim problemima na zapadnom Balkanu.

“EUFOR želi da stavi do znanja da pojača svoje prisustvo i vidljivost”, kazao je glede dolaska novih vojnika EUFOR-a na prostor BiH.

OS BiH i viši stupanj pripravnosti?

Ne postoji nikakav konkretan osnov da se podiže stepen borbene gotovosti naših OS, jer nemamo nikakva dešavanja koja bi to tražila“, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!