Cikotić: Ne vjerujem da će Schmidt dati podršku u mjeri u kojoj to HDZ želi

Novi dan 20. sep 202111:35 > 11:57 1 komentar
N1

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, za N1 je govorio o političkim previranjima u regiji, kazavši da lideri proizvode više problema nego rješenja.

“Mi u regionu imamu neku vrstu navike da živimo sa problemima”, kazao je.

Komentarisao je i stvaranje “srpskog svijeta”.

“Mi imamo u regionu politike koje su nastavak rata drugim sredstvima. Ratovima 90-tih godina prethodila je ideologija ‘svi Srbi u jenoj državi’ i nešto manje skrivena politička strategija ‘Velike Srbije’. Mi na neki način imamo recidive te politike u u promijenjenim okolnostima”, kazao je.

Upitan kako vidi poziciju Njemačke prema BiH nakon odlaska Angele Merkel, Cikotić je kazao:

“Sa jednakim optimizmom očekujem da će Njemačka dati doprinos jednoj stabiliziaciji stanja i napretku ekonomije i rješavanju otvornih političkih pitanja BiH. Što ne znači da će Njemačka ići na ruku jednoj strani, onih koji se bore za BiH i onih koji su protiv interesa BiH”.

Govorio je i o nedavnim izjavama visokom predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koje su protumačene kao podrška HDZ-u BiH.

“Treba imati jednu vrstu analitičke i političke hladnokrvnosti. Nisam sklon vjerovati da će Schmidt dati podršku za Izborni zakon u mjeri u kojoj to HDZ želi”, kazao je Selmo Cikotić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare