Cikotić: Vježba “Koordinacija 2021” provjerava sposobnost odgovora na nesreće

Vijesti 23. jun 202113:20 1 komentar
N1

U Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine bilo je riječi danas o NATO putu i integracijama, a sve u svjetlu vježbe odgovora na vanredne situacije koja nosi naziv "Koordinacija 2021".

Naime, u skladu sa Programom bilateralne saradnje BiH i Sjedinjenih Država u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu se od 21. do 25. juna izvodi simulacijska vježba za stolom.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, kazao je na press konferenciji kako svjedoče uspješnom odvijanju simulacijske vježbe, koja za cilj ima da se provjere interne procedure, efikasnost i efektivnost institucija u BiH u smislu odgovora na prirodne i druge nesreće.

“Ova vježba je danas dizajnirana kao provjera sposobnosti države da odgovori na nesreću zemljotresa. Sličan scenario se koristi i kod mnog nezgoda uzrokovanih klimatskim promjenama i mnogim drugim prirodnim nepogodama i nesrećama, pa i nesrećama izazvanih od strane čovjeka”, pojasnio je.

Cikotić navodi da bi odgovorili na nesreće i izazove država mora biti dobro pripremljena.

“Dobra koordinacija, pripremljenost i međusobna saradnja različitih institucija je jako važna u funkciji spašavanja života ljudi, ali i smanjenja štete i drugih negativnih posljedica nesreća”, kazao je.

Dalje pojašnjava da su na vježbi prisutne institucije Republike Srpske, Federacije BiH, BiH, kao i predstavnici nižih nivoa vlasti, nevladinih i vladinih organizacija, vojnih i civilinih struktura, te domaćih i međunarodnih organizacija.

“Ovo je jedna vrlo kompleksna vježba koja je svojom zamišlju i načinom realizacije trebala da provjeri međusobnu koordinaciju, vezu i funkcionalnost svih ovih institucija”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare