Cikotić za N1 o optužnici protiv njega: Razmišljao sam o ostavci, ali…

Vijesti 14. dec 202118:08 > 20:26 7 komentara

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 kako je razmišljao o ostavci nakon što je potvrđena optužnica protiv njega. No, neće je podnijeti. Naveo je i razloge.

Na pitanje kako se osjeća što mu je potvrđena optužnica, kazao je: “Ne mogu reći da mi je drago”.

Odgovarajući na pitanje da li se iz moralnih razloga treba povući, rekao je je da je legalista, ali da Sud nije tražio bilo kakve mjere ili ograničenja prema njemu.

“Razmišljao sam o tome. Ali, više je praktičnih razloga koji u sadašnjoj političkoj situaciji nameću da nastavim raditi ovo što radim. Optužba tretira period od prije 11 godina na poziciji ministra odbrane i nemam osjećaj potrebe da razmišljam o povlačenju s ove pozicije”, rekao je Cikotić.

N1: Osjećate li se krivim?
Cikotić: “Naravno da ne”.

Podsjetimo, tužilaštvo BiH tereti Cikotića da je zloupotrijebio položaj i ovlasti dok je obnašao dužnost ministra odbrane BiH.

Cikotić se tereti da je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, tokom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, streljiva i vojne opreme. U optužnici se navodi da je Cikotić mijenjao ugovor, potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH. Cikotić je od 2006. do 2010. godine bio je ministar odbrane BiH, a u julu 2020. godine je izabran za ministra sigurnosti BiH, nakon što je dotadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnio ostavku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare