“Cilj da se odvoji RS, ‘Herceg-Bosna’ pripoji RH i ostane bošnjačka enklava”

Vijesti 31. aug 202217:21 10 komentara
N1

Konstatacije u vezi izmjena Izbornog zakona BiH i danas su nastavljene u OHR-u. Dok lider HDZ-a poručuje kako Christian Schmidt mora nametnutni zakonske odredbe koje je najavio, DF ljutito poručuje kako neće učestvovati u stvaranju Palestine u BiH. Akademik Esad Duraković kaže: "Krajni cilj je od 1992. godine da se BiH razbije na tri dijela".

“Konsultacije su obična finta”

U Danu uživo Duraković je kazao kako “iza toga stoji Zapad – Velika Britanija i Francuska”.

“U ratu su bile takve, vjerovatno je i Schmidt na tim pozicijama. Schmidt je morao reagovati i ukinuti odmah Zakon o Agenciji za lijekove RS koji je direktan napad na Ustav BiH, a on ga je suspendovao što znači da ga je priznao, samo prolongirao njegovo provođenje. Schmidt ne reagira kada se knjiži državna imovina na entitet. Ovo (konsultacije s političkim strankama, op.a.) sada je obična finta, da kažem uličnim žargonom. Schmidt će nametnuti izborni zakon u kojem će se podebljati etničke linije ili etnoteritorijalne linije. To je fatalno za sudbinu države BiH, naročito Bošnjake”, rekao je Duraković.

Smatra da je ono što traži HDZ, a i Schmidt planira nametnuti, korak ka stvaranju tzv. “Herceg-Bosne”, a onda pripajanje Republici Hrvatskoj.

“Cilj je da ovo bude nametnuto prije izbora (donošenje Schmidtovog zakona), volio bih da se prevarim”, naveo je.

“To bi bio geto za Bošnjake, SDA bi pristala”

Kada je u pitanju pozadina svega, vratio se na 1992. godinu kada su, kako je rekao britanski i francuski premijeri govorili da su “ovdje problem muslimani”.

“Plan je bio da se rasele, pokrste i pobiju. Nažalost, takav je kontekst u Evropi da postoji islamofobija i nemože se podnijeti da može biti većinski narod. Cilj je da se odvoji RS, ‘Herceg-Bosna’ pripoji RH i ostane enkalava bošnjačka na koju bi SDA pristala. I to bi bio geto za Bošnjake. Ja vidim budućnost Bošnjaka u cjelovitoj, nezavisnoj BiH”, rekao je Duraković.

Dodaje kako bi “SDA pristala na ovaj koncept jer forsiraju liniju o stavranju krijeposne muslimanske države ovdje”.

“To je ideja mladomuslimanska od davnih vremena i nije im u interesu integralana BiH. Za građansku BiH se zalažu samo verblano. Ako njihov lider ide na otvorenje džamija i kaže da se ne brine za BiH dok su džamije pune i insistira na toj muslimanskoj komponenti, onda to nije građanska država”, rekao je Duraković.

“Opozicija RS se ne razlikuje od Dodikovih stavova”

Komentirajući izjavu Milorada Dodika da mu je još uvijek san nezavisnost RS, da je to kontinuitet i da se zato vodio rat.

“Nije se vodio rat zbog naroda već teritorija. Moje čvrsto uvjerenje jeste da se ni opozicija u RS ništa se ne razlikuje od Dodikovih stavova kada je u pitanju ovo. Koriste samo drugu taktiku. Opasnije je ono što opozicija radi. Dodik ide otvorenih prsa, oni na perfidniji način. Žao mi je što je HDZ antagonizirao Bošnjake do ove mjere i Hrvate jer koliko znam povijesno ti narodi nikada nisu bili u sukobu”, rekao je Duraković.

Za Dodiku najavu da će predložiti “da Srbija i RS kreiraju identifikacionu kartu za ‘naše ljude'”, kazao je kako je ovo “korak ka seceseiji, odnosno integraciji RS i Srbije”.

“To liči na to, to je duh Karađorđeva, između Srbije i Hrvatske da se BiH podijeli. Nigdje na svijetu nema da u Predsjedništvu države sjedi čovjek koji javno i tajno radi protiv te države, a da ga niko ne sankcioniše”, naveo je Duraković.

“Dodik i Čović su izvođači radova”

Smatra da su “glavni generatori krize u BiH Srbija i Hrvatska, a da su Čović i Dodik izvođači radova kojima je cilj disolucija BiH i pripajanje”.

“Kada bi međunarodna zajednica imala snage da zavrne ruke njima, da se ne miješaju u BiH, onda bi ovi izvođači radova vrlo brzo otplutali u povijest”, zaključio je Duraković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare