CIN: 15 bh. političara koji su dobili novac da odu u penziju

Vijesti 25. maj 202116:26
CIN

Tokom protekle decenije isplaćeno je skoro 440 hiljada KM za odlazak u penziju 15 bh. političara iz tri državne institucije. Većina njih je nakon toga nastavila raditi te uz penziju primati i plaću.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Bariša Čolak i Jakov Galić, delegat i poslanik u domovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), dobili su tokom pandemije korona virusa otpremnine za odlazak u penziju, ali su se odmah vratili među stalno zaposlene.

Iako je u ovo vrijeme krize i neizvjesnosti poslanik Damir Arnaut tri puta u Državnom parlamentu predlagao da se umanje primanja funkcionerima kako bi se uštedio javni novac, njegovi prijedlozi nisu prihvaćeni.

Tu ideju nisu podržali ni Čolak ni Galić, koji su u tom periodu iz budžeta dobili po 29 hiljada maraka otpremnine za odlazak u penziju.

Za 15 funkcionera Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH isplaćeno je 436.767 KM za otpremnine od početka 2010. do kraja marta 2021. godine. Većina njih je nakon toga ostala na funkcijama te uz penziju prima i plaću.

Uz Galića i Čolaka i: delegati Sredoje Nović i Dušanka Majkić, zastupnik Nebojša Radmanović te bivši državni parlamentarci Mirsad Mešić, Krstan Simić, Boško Tomić, Petar Kunić i Beriz Belkić su odlučili nastaviti sa radom nakon što su dobili otpremnine.

Tako im je omogućeno da do kraja marta 2021. godine, ne računajući otpremnine, iz budžeta državnih institucija zarade još 2,31 miliona KM.

Nastaviti biti poslanik, okej, ali nespojiva je, ili bar treba biti, otpremnina i nastavak primanja plate, jer cilj otpremnine je da vam olakša tranziciju iz zaposlene osobe u penzionera. To je svrha otpremnine. To nije nagrada“, kaže poslanik Damir Arnaut za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Otpremnina, plaća i penzija

Izabrani i imenovani funkcioneri, kao i drugi uposlenici u državnim institucijama, imaju pravo na otpremninu na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu prilikom odlaska u penziju u institucijama BiH.

Iznos u visini šest neto plaća isplaćuje im se po „sili zakona“ nakon navršenih 65 godina života i 20 godina radnog staža ili 40 godina staža.

U državnim institucijama je od početka 2010. do marta 2021. godine isplaćeno 17,5 miliona KM za odlazak u penziju 1.973 uposlenika. Među njima su najveće otpremnine dobili izabrani i imenovani zvaničnici, zahvaljujući prosječnim plaćama od blizu 4.800 KM.

Bivši direktor Javnog preduzeća „Šume Srpske“ Jakov Galić izabran je za poslanika u Predstavničkom domu PSBiH na općim izborima 2018. godine preko kompenzacijske liste. On smatra da su primanja državnih funkcionera „enormna“ i da nisu primjerena rezultatima njihovog rada.

CIN
CIN
CIN
CIN
CIN
CIN

Na imovinskoj kartici uoči izbora je napisao da ima nekretnine vrijedne 570.000 KM i porodičnu firmu koju je procijenio na šest miliona KM.

Ja sam prvi put u ovom parlamentu i zaista sam bio vrlo iznenađen ogromnim primanjima“, rekao je Galić, napominjući da bi „sutra glasao da tih primanja uopšte nema“ i da u Parlament dođu stručnjaci koji mogu da doprinesu „smirivanju strasti i oporavku ekonomije“.

Međutim, on je prošle godine dva puta glasao protiv Arnautovog prijedloga kojim bi bile smanjene naknade za otpremninu prilikom odlaska u penziju. Protiv je glasao, kako tvrdi, kao dio koalicije. „Takva su pravila, nažalost.“

Galić je četiri dana nakon dobijene otpremnine opet aktivirao status stalno zaposlenog zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH i uz penziju nastavio primati redovnu plaću.

Što se mene tiče, ja ne bih išao u penziju dok se ne završi ovaj mandat. Što se mene tiče, to je apsolutno ispravno jer ja sam gledao ove liste – i dalje se izdvaja i za penziono i za zdravstveno – to je, po meni, nonsens“, komentarisao je Galić.

On je od maja 2020. godine, kada je dobio 28.997 KM otpremnine, stekao pravo na penziju i nastavio raditi za mjesečna primanja od oko 5.500 KM.

I delegat u Domu naroda PSBiH Bariša Čolak je počeo radnu penziju. Početkom marta 2021. godine dobio je 29.112 KM otpremnine i nastavio raditi za mjesečna primanja od 5.565 KM, uz pravo na penziju.

Na komforan položaj parlamentaraca i nakon odlaska u penziju nije imao komentar.

Ostatak teksta čitajte na CIN-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad