Član Bundestaga najavio povratak njemačkih vojnika u EUFOR

Vijesti 06. apr 202222:08 > 22:14 3 komentara
Brzi odgovor EUFOR
Brzi odgovor EUFOR (N1)

Član Bundestaga Adis Ahmetović najavio je u Pressingu povratak njemačkih snaga u sastav EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Ahmetović se u srijedu obratio u njemačkom parlamentu gdje se raspravljalo u vezi sa situacijom u BiH. Zaključio je kako je svim danas bilo jasno kakva opasnost prijeti Bosni i Hercegovini.

“Kada sam ušao u Bundestag i kada sam dobio zadatak za Zapadni Balkan svaki sam dan govorio da je opasan uticaj Rusije na Balkanu. Putin želi i ovdje destabilizovati Evropu. Nakon 24. februara smo razumjeli da su Bosna i Hercegovina, ali i Zapadni Balkan, ključna regija za budućnost Evrope. Evropa ne može biti jaka ako nije jak Zapadni Balkan”, rekao je on te dodao kako je siguran da će u maju ili junu donijeti se odluka da se Njemačka uključi aktivnije u misiju EUFOR-a.

“EUFOR nije samo tu da bude u Sarajevu, nego mora biti u cijeloj BiH. Mora biti u Banjaluci, Jajcu… EUFOR je tu da čuva sve, a ne samo jednu grupu”, dodao je Ahmetović, inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

On je u Pressingu komentarisao eventualni bojkot izbora, koji su za oktobar zakazani u BiH, kazavši da se moraju održati.

“Danas je Njemačka u Bundestagu jasno odgovorila na to i rekli smo da mi želimo da se izbori održe u oktobru 2022. godine. To nije samo stav parlamentaraca nego i cjelokupne vlade. I visoki predstavnik Christian Schmidt je danas također jasno rekao da se ove godine moraju održati izbori u BiH. Mislim da su to sada sve taktičke igre, da se pronađe dogovor u Briselu u vezi sa Izbornog zakona i da će se izbori održati. Bez obzira na to da li će biti dogovora ili kompromisa, izbori ove godine moraju biti održani u BiH. Ja sam siguran da će biti ove godine”, naveo je Ahmetović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare