Članica EP uoči sastanka u Briselu: Protivnik demokratije je Olivér Várhelyi

Vijesti 23. jun 202212:34 > 12:38
N1

Potpredsjednica Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Delara Burkhardt je u saopštenju uoči sastanka u čelnika država EU upozorila da “protivnik demokratije i vladavine prava sjedi pod našim krovom”, te optužila komesara za proširenje EU, Olivera Varhelyija, da “ne slijedi interese Evropske unije, već svoju agendu, koja očigledno ima za cilj destabilizaciju regiona”.

Čelnici država i vlada EU i Zapadnog Balkana sastaju se u Briselu 23. i 24. Juna, a u saopštenju iz kancelarije Burkhardt je navedeno da će ovaj sastanak će biti prilika da se sagleda napredak postignut u procesu približavanja zemalja regije Evropskoj uniji, da se razgovara o geostrateškim pitanjima, te da se promoviše usklađivanje sa vrijednostima EU i zajednička vanjska i sigurnosna politika.

Burkhardt je istakla da nisu samo “ne žude samo Ukrajina i Moldavija za sigurnošću u ovim neizvjesnim vremenima”.

Ako zaboravimo Zapadni Balkan, EU rizikuje dalji gubitak kredibiliteta i evropskog zamaha u regionu. Mi Evropljani treba da shvatimo kakvo nam moćno geopolitičko oruđe proširenje stavlja na raspolaganje”, upozorila je.

Bosna i Hercegovina mora bez odlaganja postati kandidat za EU kako bi dobila signal povjerenja u zajedničku evropsku budućnost. Ovo moraju slijediti i pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i vizna liberalizacija za Kosovo. Na ovaj način nudimo zaštitu od autokratskih struktura i omogućavamo život u slobodi, demokratiji i vladavini prava”, izjavila je ona.

Izrazila je podršku za inicijativu Slovenije da se dodjeli kandidatski status Bosnia i Hercegovini, navodeći da je ta incijative “hrabra” ali i da je “krajnje vrijeme” da pristupni pregovori politički napreduju.

Ali protivnik demokratije i vladavine prava sjedi pod našim krovom. Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Olivér Várhelyi, ne slijedi interese Evropske unije, već svoju agendu, koja očigledno ima za cilj destabilizaciju regiona. Njegovi postupci riskiraju da EU potpuno izgubi kredibilitet, obeshrabri proevropske snage i osnaži one koji žele evropski novac, ali ne vrijednosti. Predsjednica Evropske komisije koja je vjerodostojno zainteresirana za zapadni Balkan sada mora budno pratiti postupke komesara za proširenje”, izjavila je Burkhardt.

Saopštenju se pridružio i europarlamentarac i izvjestilac u sjeni za BiH, Dietmar Koster, koji je pozvao političke lidere u BiH na odgovornost.

Da bi Bosna i Hercegovina dobila status kandidata, a prije svega ponudila ljudima pristojne uslove života, bosanskohercegovačko rukovodstvo mora konačno krenuti naprijed sa društvenim i ekonomskim reformama”, izjavio je on.

Podcrtao je da “pitanje etničke pripadnosti ne smije igrati ulogu”.

To se iskorištavalo godinama i država je držana u stanju neizvjesnosti. Pričanje o korupciji u zemlji postalo je kliše, ali korumpirano pravosuđe, zdravstveni sistem, obrazovni sistem itd. svake godine podstiču odlazak desetina hiljada ljudi iz zemlje. Veoma pozdravljam činjenicu da će se sada izbori održati na jesen i apelujem na lokalne građane da uzmu učešće kako bi istakli svoje brige”, izjavio je Koster.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad