Članovi CIK-a nakon Dodikove izjave zatražili reakciju Tužilaštva BiH

Vijesti 22. jan 202116:31 3 komentara

Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine diskutirano je o jučerašnjim izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika upućenim članici ove institucije Vanji Bjelica-Prutina.

Dodik je za Vanju Bjelica-Prutina rekao da je “gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana”.

“Javna riječ kada je izgovori predsjedavajući je peterostruko teža nego kad je neko drugi izgovori. Ovo je slobodna zemlja, u kojoj građani imaju prava, privatna prava. Riječi koje su jučer izgovorene našoj kolegici su jasno ugrožavanje osnovnih ljudskih prava građanina ove zemlje. Ono što je jučer izgovoreno je monstruozno. Pozivam institucije BiH da zaštite i građanku ove zemlje i članicu CIK-a i CIK kao instituciju. Potrebna je reakcija javnosti i Tužilaštva BiH i džender centara”, kazao je predsjednik CIK-a Željko Bakalar, prenio je portal Faktor.

Irena Hadžiabdić je također rekla da je Dodikov istup bio monstruozan te da ima elemenata krivičnog djela.

“Kolegica se izdigla iznad ove situacije i nije željela komentarisati. Mi kao institucija ne možemo više da šutimo. Ovako više ne možemo dalje, ovo se mora zaustaviti. Ako se ne zaustavi, bojim se da će vrlo brzo imati ozbiljne posljedice”, kazala je Hadžiabdić.

Ahmet Šantić je podsjetio kako su, osim ogavnih uvreda na račun Vanje Bjelica-Prutina, uvrede upućene i svim ostalim članovima CIK-a da su “lopovi, kriminalci, mešetari”, te da je došlo vrijeme da se CIK mora braniti i organizirati kako bi se zaštitili i kao institucija i pojedinačno.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare