CNN: Grad koji je godinama bio pod opsadom, sada se bori s drugom vrstom rata

Vijesti 01. maj 202113:04 1 komentar
Sarajevo
CNN

"Opsada Sarajeva trajala je godinama, sada borba grada s Covidom-19 se vuče bez kraja na vidiku" - naziv je priče koju je CNN objavio o glavnom gradu BiH. U galeriji preovladavaju fotografije groblja i mezarja. Neke su podsjetnik na izgubljene živote u ratu, neke na izgubljene živote u pandemiji.

“Na brdima iznad Sarajeva, hiljade jednoličnih bijelih nadgobrnih spomenika nižu se niz padine, označavajući groblja samo nekih od žrtava bosanskog rata. Oni su stalni podsjetnik na krvavi konflikt iz ranih 1990-ih koji je oduzeo živote oko 100.000 ljudi. Glavni grad BiH bio je opkoljen skoro četiri pune godine i samo u njemu je poginulo 11.000 ljudi. Sada se grad bori s drugačijom vrstom rata”, navode novinari CNN-a.

Sarajevo u borbi s pandemijom koronavirusa
CNN

Ističu kako je pandemija oduzela najviše života od opsade, samo u nekoliko posljednjih mjeseci. Navode podatak da je od 1. marta do 28. aprila, 698 ljudi umrlo do korona virusa u gradu.

“Prosječna dnevna smrtnost je između 13 i 10 u tim mjesecima. Tokom opsade Sarajevo je imalo prosjek seda smrtnih slučajeva dnevno, uključujući i borce, iako je doživelo i stravične incidente s masovnim smrtnim slučajevima kao što je bombradovanje pijace 1994. godine kada je poginulo 68 osoba”, navodi se u tekstu.

Razgovarali su s dr. Ismetom Gavrankapetanovićem, gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, te predstavnicima vlasti u FBiH. Milorad Dodik u svojstvu predsjerdavajućeg Predsjendištva BiH, nije želio davati izjave. CNN donosi i svjedočenja Medihe Slatine čiji je suprug preminuo od koronavirusa, te Ramize Tahirović koja je na isti način izgubila svog nećaka. Kompletnu priču možete pročitati ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare