CNN uvrstio mjesto u BiH u najljepše male gradove u Evropi

Vijesti 04. nov. 202117:20 > 20:011 komentar
Podijeli:
Izvor: Panorama Mostara noću (Canva)

CNN je objavio listu najljepših malih gradova u Evropi na kojoj se našao i hercegovački dragulj Mostar. Na prestižnomj popisu našli su još dva grada iz bivše Jugoslavije, hrvatska Korčula i slovenački Piran.

Mostarski Stari most, piše CNN, koji su izgradili Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture. Uzdignut visoko preko rijeke Neretve, to je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a tradicionalno lokalno stanovništvo skače s mosta. Danas je to stanica na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving.

“Most su srušile hrvatske snage u novmebru 1993. tokom rata u Bosni i Hercegovini. Rekonstruirani most izgrađen je 2004. godine, a Mostar je danas omiljeno odredište u Bosni i Hercegovini i popularan jednodnevni izlet iz Dubrovnika”, naveli su na CNN-u.

Također, u dijelu tekst o Korčuli navodi se da kad ostrvo, koje mirno sjedi u Jadranskom moru, jednostavno nije dovoljan, tu je Korčula, koja se izdvaja od istoimenog ostrva na malenom poluostrvu.

“Mještani kažu da je ovdje rođen avanturist Marco Polo, Mlečani to osporavaju. Bilo kako bilo, to je grad svjetske klase, s blistavim bijelim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom gotovo posvuda i prekrasnim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovdje stoljećima vladali”, piše na CNN-u.

Lista najljepših malih gradova Evrope sadrži još gradove Giethoorn (Nizozemska), Guimaraes (Portugal), Roscoff (Francuska), Anghiari i Mazara del Vallo (Italija), Nafplio (Grčka), Clovelly (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Dinkelsbuhl (Njemačka), Kenmare (Irska), Reine (Norveška), Regencos (Španija) i Tarnow (Poljska).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar