Čolak: Naš prijedlog nije destruktivan po vitalni interes Bošnjaka

Vijesti 22. jul 202114:11 14 komentara
N1

Bariša Čolak (HDZ) rekao je da HDZ svojim prijedlogom izmjena Izbornog zakona ne želi i ne može da dira dejtonsku strukturu BiH, ali se žele riješiti anomalije da jedan narod drugom bira člana Predsjedništva. Čolak kaže da njihov prijedlog traži minimalne promjene.

“Naše izmjene i dopune su na tragu onih koje smo imali prije izvjesnog vremena, koje su išle i na provjeru u Ustavnom sudu. Ocijenili su da naš prijedlog nije destruktivan po vitalni interes Bošnjaka”, rekao je Čolak nakon otkazivanja sjednice zbog nedostatka kvoruma.

“Sve presude traže jedno, mogućnost kandidiranja svih, a ne samo konstitituivnih naroda. Kada to osigurate – svi imaju pravo da se kandidiraju i ovime se to ispoštovalo”, ocijenio je Čolak.

Čolak: Želimo se riješiti anomalije

Prema njegovom mišljenju, HDZ-ov prijedlog sa tri jedinice, gdje su bitne većine pojedinih konstitutivnih naroda – kako bi svaki od njih imao jednake šanse da izabere svog člana Predsjedništva.

“Sada Bošnjaci mogu izabrati dva člana Predsjedništva, a mi ovime rješavamo tu anomaliju. Ne isključujemo ni glasove drugih koji su tu, ali problem je kada većinski narod izabere dva člana Predsjendištva, a to se desilo tri puta do sada. To nije nikakva tajna”, poručio je Čolak.

Tvrdi on da se ne želi prihvatiti realnost, a da HDZ svojim prijedlogom izmjena ne mijenja dejtonsku strukturu.

“Mi želimo načelo konstituivnosti kroz Domove naroda i Predsjendištvo valorizirati”, rekao je, dodavši da to ne traži velike promjene, nego minimalne.

On je u obraćanju novinarima rekao i sljedeće:

“Nije problem da izaberu nekoga ko nije Hrvat”

“Ne bira se Hrvat, Bošnjak i Srbin, nego hrvatski, bošnjački i srpski član Predsjedništva, a to može biti bilo ko. Mogu li Ostali izabrati člana Predsjedištva? To je nemoguće, mogu ga izabrati Hrvati, Bošnjaci i Srbi. Nikakav problem nije da oni izaberu nekoga ko nije Hrvat. To je njihov izbor”, zaključio je Čolak.

Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, zakazana za danas, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Sjednica bi trebala biti održana sutra, kada bi članovi radne grupe trebali nastaviti razmatrati prijedloge za izmjene Izbornog zakona BiH. Tokom proteklog dvodnevnog zasjedanja, 12. i 13. jula, razmatrana su poglavlja koja se odnose na birački spisak, ovjeru i kandidiranje za izbore, provođenje izbora, te zaštitu izbornog prava i pravila ponašanja u izbornoj kampanji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare