Čolak: Uvjeren sam da zaključci HNS-a neće ići na štetu BiH

Vijesti 15. feb 202217:58 > 19:46 4 komentara
N1

Bariša Čolak, HDZ delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, kazao je kako je uvjeren da će Hrvatski narodni sabor donijeti razumne zaključke koji neće ići na štetu hrvatskog, ali nijednog drugog naroda kao ni na štetu Bosne i Hercegovine.

Istakao je kako je očekivao da će tokom proteklih dana biti održan još jedan sastanak predstavnika stranaka koji rade na izmjenama izbornog zakona, ali da je SDA tražila još vremena.

“Očekivali smo pozive juče, danas, u nedjelju. I dalje mislimo da će Konaković i Radončić sazvati sastanak. Ali očigledno tu nije bilo volje da se taj sastanak sazove. Ne znam, možda bude sazvan. Mi moramo i za Sabor da se pripremimo. Neozbiljno je da sjedimo u četvrtak poslijepodne ili petak”, rekao je Čolak.

O Čovićevom obraćanju u NSRS: Ja to ne bih tako rekao

Odgovarajući na pitanje da li je priča o trećem entitetu završena stvar, Čolak je rekao kako “ne zna šta budućnost donosi”.

“Nikada ne govorim o trećem entitetu. Vjerujem da više ljudi promišlja o više federalnih jedinica gdje bi se eliminirao ovoliki broj kantona i uređenje bilo funkcionalnije, gdje ne bi došlo do majrozacije jednog naroda”, rekao je Čolak.

Komentirajući govor Dragana Čovića u NSRS, kazao je kako je shvatio šta je htio reći nakon što je obrazložio svoje poruke, ali da bi on to vjerovatno rekao na drugi način.

“Htio je reći da trebamo zaštititi postojeći ustavni poredak”, dodao je.

Također, naveo je kako “entitetske skupštine ne bi trebale biti nadležne za državne zakone jer je za to nadležna Parlament BiH”.

Na pitanje da li su HDZ i Milora Dodik, kako drugi navode, koordinarani u aktivnostima, rekao je: “Apsolutno ne bih na taj način gledao, ali sam istomišljenik da bi se relaksirala politička scena u BiH kada bi se usvojile izmjene izbornog zakona i sigurno bi odnosi između Bošnjaka i Hrvata bili bolji. Mislim da bi konačno višestranačje ili pluralizam u hrvatskom korpusu došao do izražaja”.

Dodao je kako bi tada “HDZ imao konkurenciju”.

“Komšića koriste za hegemonizaciju Hrvata”

Govoreći o izboru Komšića kao člana Predsjendištva iz reda hrvatskog naroda, kazao je kako se on koristi “za hegemonizaciju Hrvata”. Na pitanje “ko oni”, konstatovao je da su to oni koji su ga izabrali.

A na pitanje ko ga je izabrao, rekao je: “To je poznato svoj bh. javnosti, ne mislite valjda daus Hrvati izabrali Komšića?!“.

Naveo je ipak kako Komšić nije kriv za to nego politike i da se to više ne bi trebalo dešavati.

Govoreći o integritetu izbornog procesa i “tehničkih poboljšanja”, kazao je kako se on može zaštititi ako stranke žele – da imenuju ozbiljne odbore i posmatrače.

“Najveći problemi i nastaju tamo gdje nemate stručne biračke odbore i posmatrače koji će biti od početka do kraja. I najveći problem je glasanje putem pošte. Tu je i problem načina na koji je izabran CIK. Nije moguće izabrati niti portira u nekoj maloj firmi, ne želim nikoga uvrijediti, ni čistača na ulici, ako nije bilo javnog oglašavanja. Ovdje je taj temeljni princip prekršen. Ja odgovorno tvrdim da je prekršen zakon”, rekao je Čolak.

Na pitanje da li je problem sastav CIK-a jer u njemu nema osobe bliske HDZ-u, kazao je kako im ne odgovara aktuelni saziv jer nije izabran u skladu sa zakonom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare