Čolo: Bila sam prva na listi i očekivala da ću ući u Parlament

Vijesti 19. okt 202209:21 6 komentara
N1

Alma Čolo, zastupnica u Parlamentu Bosne i Hercegovine koja nije obnovila svoj mandat, u Novom danu je govorila o nastavku političke karijere, te o formiranju vlasti nakon Općih izbora u BiH.

Čolo je pojasnila da njena izborna jedinica daje ukupno 4 mandata za Parlament BiH, a da SDA nije nikada imala više od jednog mandata.

Ja sam bila prva na listi i očekivala sam da ću tako ući u Parlament. Međutim Amor Mašović je bio četvrti na toj listi, on je tako poznat zbog svog posla koji je radio sve ove godine i birači su odlučili da njemu daju više glasova. Ja sam dobila 15,500, on je dobio 16,500, još ima glasova poštom, ali mislim da je trend takav da ga ne mogu prestići. Tako da on ulazi u Parlament, on je penzioner, ja sam još uvijek u aktivnom radnom statusu. Mislim da sam radila jako puno i imam dovoljno iskustva i dovoljno znanja da mogu kvalitetno nastaviti mandat, ali eto, birači su tako odlučili“, kazala je.

Ističe da se prvi puta desilo da nosilac liste ne uđe u Parlament, te da iz tog razloga nije bila stavljena na kompenzacijsku listu.

Amor Mašović, njegove zasluge u BiH niko ne treba da osporava i one su ogromne. Ali kada je u pitanju rad u Parlamentu, mislim da sam nekako bila pogodnija osoba, barem je to moje lično mišljenje, jer sam radila u prethodnom periodu i sigurno mogu dati još značajan doprinos“, kazala je.

Upitana ima li mogućnosti da uđe u Dom naroda, Čolo odgovara:

“Pitanje je koliko će SDA imati mandata u federalnom Domu Naroda, ukoliko bude kosntituiranje valsti u skladu sa Schmidtovim izbornim zakonom. Od 23 je bitno da imamo određenu kvotu koja može delegirati u državni Dom naroda. Ako SDA dobije tri delegata, koliko smo imali do sada, predsjednik stranke nominira kandidate za tu poziciju. Ne znam hoću li ja biti taj izbor da uđem u ta tri”.

Dodaje da pri izboru delegata predsnot imaju potpredsjednici stranke.

“Imaju Šefik Džaferović, Safet Softić, Adil Osmanović, sve su to potpredsjednici stranke koji su prije mene. Ja sam članica Predsjedništva”, kazala je.

Kaže da ukoliko ne bude angažovana u parlamentu da je to kraj njene političke karijere.

Onda treba da se povučem. Pravnik sam sa pravosudnim ispitom, postoji advokatura, mogu raditi i neke druge poslove, ali za mene to nije satisfakcija. Ja sebe vidim u ovom poslu, radila sam ga dobro, mislim da sam korisna bila za državu BiH, sve drugo nije na tom stepenu“, ističe.

Govoreći o formiranju vlasti nakon Općih izbora, Čolo je kazala da ne zna zašto pojedine stranke ističu da neće sa SDA.

Ja ih ne bih ni molila, to je njihovo pravo izbora, ali SDA je nesumnjivo dobila najviše glasova na državnom i federalnom nivou, na nivou najviše kantona i to je volja birača. Volja birača se mora poštovati, to je demokratija. Ja ne znam zašto ne žele sa SDA. Mi smo toliko organizovana politička partija. Imamo toliko pametnih i obrazovanih ljudi, ljudi koji su čestito radili svoj posao. Ako ima nekih izuzetaka, nečega što im se ne sviđa u SDA, to nije razlog da ignorišete partiju koja ima 110 hiljada članova, koja ima svoje predstavnike na cijeloj teritoriji BiH“, kazala je.

Dodaje da se lider Naroda i pravde Elmedin Konaković predstavlja kao lider nove struje.

On nije dobio toliko glasova. Pa ja sam dobila 16 hiljada glasova, on 10 hiljada kao predsjednik partije. Znači narod mu nije dao toliko povjerenje. Da nije bilo Denisa Zvizdića, koji je otišao iz SDA, NIP ne bi dobio toliko glasova na državnom nivou. To je Denis povukao“, istakla je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare