Čolo o blokadi institucija BiH: HDZ je neskriveno na strani SNSD-a

Vijesti 25. okt 202116:19 > 16:30 5 komentara
N1

Alma Čolo, zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine istakla je da je danas održana sjednica Ustavnopravne komisije na kojoj je bio potreban kvorum za punopravan rad i odlučivanje što te joj to, kako je navela, daje za pravo da kaže da će i Parlament sutra imati kvorum te da će doći barem predstavnici opozicije iz Republike Srpske. Istakla je i to da HDZ ide u korak sa SNSD-om kada je riječ o blokadi državnih institucija.

Danas je Nikola Lovrinović, član HDZ-a napustio sjednicu Ustavnopravne komisije pa je Čolo prokomentarisala zbog čega je došlo do toga.

“Lovrinović je i prošli put napustio Ustavnopravnu komisiju pa nam je onemogućio kvorum za punopravan rad i odlučivanje jer on smatra da SNSD i stranke iz RS treba podržavati u ovoj blokadi institucija. HDZ je tu neskriveno na njihovoj strani jer kao sve dok se ne postigne politički dogovor u BiH, a znate da to nije moguće postići oko pitanja za koja nema konsenzusa u BiH kada je u pitanju i uloga visokog predstavnika, implementacija odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na poljoprivredno zemljište, šume, riječna korita i izgradnju hidroelektrana na Drini. Tako da onemogućavanje rada Parlamenta zbog postavljanja raznih ultimatuma nije dobro. HDZ u ovom slijedi SNSD i on je danas zbog toga izašao sa sjednice. I rekao je da on ne želi učestvovati u razmatranju tačaka koje se odnose na amandmane na Ustav koje je predložila Naša stranka i izmjene Izbornog zakona koje je predložio SDP, a tiče se samo onog praga unutar lista da se smanji sa 20 na 10 posto”, pojasnila je Čolo.

Govoreći od smjeni Sifeta Podžića, ministra odbrane BiH, Čolo je istakla da SDA to neće podržati.

“Zato što mislimo da je smjena neopravdano pokrenuta, nema nikakvog razloga jer ministar radi u skladu sa Ustavom i zakonom. I meni je van pameti da predsjedavajući Vijeća ministara (Milan Tegeltija op.a.) koji dolazi iz SNSD-a pokrene smjenu ministra, a da zastupnici koji to trebaju podržati ne dođu u Parlament. Tako da mi to može dati neki input da bi oni sutra mogli biti u Parlamentu, ali ja to ne mogu prejudicirati”, navela je.

Čolo smatra da treba podržati obraćanje u Parlamentu Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH.

“Šteta je što se ranije obratio u Parlamentu BiH i što svoje vrijeme za upoznavanje sa situacijom u BiH nije iskoristio ranije prije nego je došao u našu zemlju. Predugo traje ovo njegovo upoznavanje sa političkom situacijom u BiH, a mi trpimo nesagledive posljedice”, poručila je Čolo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare