Čolo o Mehmedagiću: Ne vjerujem u političke procese, ali ovdje sam na pola

Vijesti 14. jul 202118:00 > 21:05 2 komentara

Alma Čolo, članica Predsjedništva stranke SDA, rekla je kako je njen stav oko hapšenja Osmana Mehmedagića negdje između onih koji su rekli Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

“Moja izjava bi bila na sredini toga, jer dva procesa koja su vođena protiv njega, svjedoci smo da su završila oslobađajućom presudom, brani ga Senka Nožica, koja je rekla da su to politički procesi. To je stvorilo kod mene dozu sumnje da se možda radi o tome, da se skloni direktor OSA-e. Ali naravno, ako ima nezakonitosti, kada je u pitanju diploma i što mediji navode – Tužilaštvo mora nepristrasno da ispita”, rekla je Čolo.

VEZANE VIJESTI

Njoj je sumjivo to što je Inspektorat RS proglasio Mehmedagićevu diplomu nevažećom, nakon čega je Sud tu odluku Inspektorata proglasio nevažećom.

“Ja diplomu nisam vidjela, ali nikada niko u pritivor nije otišao u pritvor. Za to se ne daje pritvor. Ja ne znam šta mu se drugo stavlja na teret”, navela je.

S druge strane, vodeći članovi SDA tvrde da politika stoji iza hapšenja Mehmedagića, tačnije Milorad Dodik i Dragan Čović.

Čolo: Sumnja da je postupak nezavisan

“OSA je veoma važna za svaku državu i čovjek koji je na čelu može biti meta. Vidjela sam natpise u medijima da iza stoje SNSD i HDZ, ne znam da li je to istina. Sve mi to dovodi u sumnju da je postupak nezavisan, kakav bi morao biti”, navela je gošća N1 u Danu uživo na N1.

Čolo je spomenula da je često bila kritikovana od advokata, kada je rekla da osobe koje su pod optužnicom trebaju odstupiti od pozicije, no kazala je kako joj je rečeno da postoji prezumpcija nevinosti.

Mišljenje “na pola”

Vrh stranke je nije kritikovao zbog toga, ali…

“Mada u stranci čujem da sam politički naivna, da ne znam šta je iza igara. Ja sam preko 30 godina po vokaciji pravnik. Kada vodite postupak – morate imati dokaze. Sada, svaki dokaz morate izvesti na sudu i sudija donosi nepristrasnu odluku. Ne vjerujem toliko u političke procese, ali moje mišljenje je ovdje negdje na pola”, pojasnila je Čolo.

Ona je članica SDA 30 godina i navela je kako svoje mišljenje iznosi na organima stranke, te ne vidi razlog da bude kritikovana zbog svog mišljenja, stavova i komentara.

Osman Mehmedagić – Osmica, direktor Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine uhapšen je u Sarajevu, a slobode su ga lišili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo. Hapšenje je obavljeno po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje ga istražuje i u aferi “Diploma”, ali se sumnjiči i za pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.

Povod za sumnju je što novac kojim je kupio kuću, Mehmedagić nije podigao sa računa u banci.

Iz njegove kuće je izneseno veći broj dokumenata i aktovki. Tokom uviđaja u kući je bila njegova supruga. Cilj je bio utvrditi vrijednost ove nekretnine. Mehmedagić tokom istrage nije znao odgovoriti na pitanje odakle novac za ovu i još jednu nekretninu u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare