Čolo o novim pregovorima o Izbornom zakonu: Ne znam da dolaze strani zvaničnici

Vijesti 07. maj 202217:28 1 komentar
N1

Nakon što je predsjednik HDZ-a i HNS-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas najavio da bi se u narednih 10 dana trebali održati sastanci kako bi se još jednom pokušalo doći do promjene elemenata Izbornog zakona te da je o tome razgovarao sa evropskim političarima koji su došli u BiH kako bi pripremili još takvih sastanaka, kontaktirali smo Almu Čolo, zastupnicu SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i članicu Interresorne radne grupe Izbornog zakona koja je za N1 kazala da za takve najave pregovora nije dosad čula.

“Vjerujte da ne znam ni da li dolaze zvaničnici iz Evropske unije ili iz međunarodne zajednice, ali mislim da je ostalo premalo vremena, ustvari, nemamo ga nikako jer izbori su raspisani Čović želi rješiti pitanje Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. To je nešto što je materija Izbornog zakona i ne znam koliko je to moguće jer po evropskim i demokratskim standardima izmjena Izbornog zakona nije dobra u godini u kojoj prethode izbori”, kazala je Čolo.

Smatra da po demokratskim standardima, izborni sistem mora imati odgovarajuću stabilnost.

“Ne može se mijenjati nešto u godini u kojoj se održavaju izbori, pogotovo ne sada kada su oni raspisani. Mislim da je bilo prostora za to do ovog maja kada je Centralna izborna komisija raspisala izbore”, poručila je Čolo.

Čović: U idućih 10 dana nova runda pregovora o Izbornom zakonu s političarima EU

Podsjetimo i to da je danas Čović naglasio kako ovo nije zamka za bilo koga, te da nije prijetnja već da je to, kako ja naglasio, “jednostavno traženje puta do moderne i evropske BiH”.

Čović smatra da će i međunarodni predstavnici na određeni način vršiti pritisak, ali da će to dominantno dolaziti iz “političkog Sarajeva koje se nalazi u jednoj svojoj začahurenosti u misli kako kroz građansku državu mogu napraviti bošnjačku federaciju, pa potom BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare