Čolo: Visoki predstavnik ne može biti neko ko će samo slati izvještaje UN-u

Vijesti 27. okt 202118:44 > 21:46 0 komentara
N1

Alma Čolo, zastupnica SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine za N1 je, između ostalog, govorila o sutrašnjem obraćanju Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH u državnom Parlamentu kritikujući pri tome njegov rad uz konstataciju da ovu funkciju u našoj državi ne može obavljati neko ko samo šalje izvještaje Ujedinjenim nacijama.

SDA je danas ranije saopćila da je iznenađena najavom Matthewa Palmera, specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država, da se u izbornoj reformi treba “fokusirati na izborni model za izbor tri člana Predsjedništva BiH”, jer je “teško postići dogovor za izmjene nadležnosti domova naroda”, pa je shodno tome Čolo istakla da će se ova stranka prema tome postaviti kao što je i ranije.

“Nama je prioritet provedba pet presuda suda iz Strasbourga i one zahtijevaju promjenu i Ustava BiH i Izbornog zakona ne samo u dijelu Predsjedništva BiH nego i u dijelu Doma naroda državnog Parlamenta. Kada je u pitanju provedba presude na kojoj insistira HDZ u predmetu Božo Ljubić, ona se odnosi na entitetski Dom naroda i oni na toj presudi baziraju svoj zahtjev za tzv. legitimnim predstavljanjem u Predsjedništvu BiH iako ona nema veze nikakve s tom državnom institucijom. Cijeneći njihov zahtjev onda se treba cijeli ovaj paket odnositi i na Dom naroda Parlamenta FBiH”, kazala je Čolo.

Naglasila je da se Zakon o državnoj imovini mora donijeti i podsjetila da je od 2010. godine Ustavni sud BiH u svojoj presudi koje se odnose na državnu imovinu utvrdio nadležnosti.

“I sve konsenkventno kasnije presude koje su se ticale dijelova državne imovine BiH zahtijevaju od Parlamenta BiH da donese državni zakon. Ja ne vjerujem da će taj državni zakon biti u skladu sa željama SNSD-a jer je to nemoguće, u Parlamentu se mora postići konsenzus”, naglasila je Čolo.

Komentarisala je jučerašnju sjednicu državnog Parlamenta na kojoj su na jednom dijelu zasjedanja prisustvovali i zastupnici SNSD-a. Čolo je istakla da taj potez ne posmatra ni kao korak naprijed, ali ni nazad.

“Oni su su došli da bi podržali prijedlog Odluke Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara za smjenu Sifeta Podžića, ministra odbrane BiH. Nije dobio dovoljan broj ruku i oni su napustili sjednicu nakon toga. Sam njihov ulazak u salu u kojoj oni trebaju sjediti zajedno s nama bio je ceremonijalan, čak je i protokol išao ispred njih i uveo ih u salu. Mislim da nema potrebe za tim, trebamo tamo sjediti i razgovarati, pričati i o stvarima koje su sporne, eventualno i o Ustavu BiH i dovode do njegovog raličitog tumačenja. Iz HDZ-a su predložili da se ova odluka proširi na ministricu vanjskih poslova Biseru Turković i ministra sigurnosti Selmu Cikotića. To nije bilo poslovnički moguće u tom trenutku i oni su rekli da bi tada glasali”, navela je.

Sutra će se u Predstavničkom domu Parlamenta BiH obratiti visoki predstavnik Christian Schmidt, pa smo upitali Čolo da li će u sali biti više zastupnika nego jučer.

“Ne vjerujem da će zastupnici iz Republike Srpske doći jer oni smatraju da ovaj visoki predstavnik nije potvrđen u Vijeću sigurnosti, oni tako tumače odredbu Aneksa 10 u kojoj stoji da su se strane sporazumjele da se u BiH uspostavi visoki predstavnik u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti. Ta rezolucija kada je uspostavljen visoki predstavnik je postojala i ja tumačim Ustav tako da prilikom promjene samo ličnosti visokog predstavnika nije potrebna nova rezolucija. Međutim, s obzirom na to da je visoki predstavnik ovlašten da tumači Aneks 10, neka onda on protumači tu odredbu”, naglasila je Čolo.

Mišljenja je da je zastupnicima u RS dobrodošlo da Schmidta smatraju nelegitimnim pa su, kako kaže, putem dvije stalne članice Vijeća sigurnosti (Kina i Rusija) pokušale ograničiti mandat visokog predstavnika na godinu dana.

“To nije prošlo na Vijeću sigurnosti jer je 13 drugih stalnih članica Vijeća sigurnosti bilo suzdržano. Čak nisu bile ni protiv i ta odluka o ograničenju mandata visokog predstavnika nije prošla. Sada je njima dobro, oni negiraju legitimitet Schmidta ne priznaju ga, a mislim da je visoki predstavnik dio cjelokupnog aranžmana Dejtonskog sporazuma i ne mogu ga tako neko derogirati zato što misli da on nije legitimno izabran”, istakla je.

Čolo, kako je i ranije navodila, ponovila je da nije u potpunosti zadovoljna dosadašnjim Schmidtovim radom.

“Mi smo dobili dnevni red u kojem stoji obraćanje visokog predstavnika nisam vidjela da postoje pitanja i odgovori. Možda ćemo nakon njegovog obraćanja moći obaviti neke razgovore s njim. Nisam razmišljala šta bih ga pitala, ali mislim da visoki predstavnik u BiH ne može biti neko ko će samo dva puta godišnje podnositi izvještaje Vijeću sigurnosti. To mu je obaveza, ali mu nije jedini zadatak. Po Aneksu 10, on je ovlašten da pomogne u rješavanju svake sporne situacije koja proizilazi iz vlasti u BiH na način kako on procjeni da je potrebno. Znači on ima širok dijapazon ovlasti koje može iskoristiti”, dodala je.

Naglasila je da Schmidt treba biti u ulozi medijatora, razgovarati sa predstavnicima političkih stranaka.

“Ja nisam vidjela do sada da je on možda pozvao lidere političkih stranaka koji učestvuju u radu Parlamenta i s njima razgovarao, da je pokušao razriješiti određene dileme i dati savjete, barem to. Ne prizivam ga da koristi ovlasti i donosi zakone. Nakon svega se postavlja pitanje da li je normalna jedna zemlja u kojoj Parlament tri godine ne može donijeti zakon. Prethodni visoki predstavnik je donosio zakone, ali je mišljenje Venecijanske komisije iz 2005. godine da je to previše moći i da nije dobro da jedan čovjek donosi zakone i da zato postoje zakonodavni organi. Ali ako imate blokadu u zakonodavnom procesu, ako vam oni koji trebaju učestvovati u njemu to ne rade već ga blokiraju, onda mislim da se nešto mora raditi”, mišljenja je Čolo.

Čolo ipak ne vjeruje da će Schmidt povući taj potez i upustiti se u donošenje zakona, pogotovo, kako kaže, nakon reakcije koje su nastale njegovim imenovanjem.

“Mislim da će on biti jako oprezan i nisam optimista u tom pravcu. Iako bih voljela da kada nešto ne možemo dogovoriti, pronaći i neko demokratsko rješenje nakon razgovora sa svim stranama”, poručila je Čolo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!