Čolpa u Lisabonu s parlamentarcom Ukrajine: Apel NS BiH da otkaže meč s Rusijom

Vijesti 12. sep 202212:27 0 komentara
N1

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine boravi u Lisabonu gdje je učestvovao u Otvorenom dijalogu Europe. Razgovarao je s predstavnicima predsjednika Francuske, članovima Parlamenta Ukrajine i Austrije te članom Sabora Hrvatske.

“Tokom konferencije Otvoreni dijalog Europe u Lisabonu na kojoj je razgovarano o ruskoj agresiji na Ukrajinu i brojnim izazovima koji su ispred nas, imao sam priliku razgovarati s parlamentarkom Francuske ispred stranke Preporod francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Lilianom Tanguy, kojoj sam predočio stav da se odluka Visokog predstavnika o Izbornom zakonu treba prolongirati za period nakon izbora, te da je za Bosnu i Hercegovinu egzistencijalno važno da se poslije izbora uz lidersku ulogu Francuske i Njemačke ispred EU formira reformska vlada na bazi briselskih principa predsjednika Europskog vijeća Charlesom Michelom u cilju da se otkoči i ubrza europski put kako bi Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status.

Na konferenciji o stanju u Ukrajini govorio je član parlamenta Ukrajine Yehor Cherniev stranke Sluga naroda predsjednika Vladimira Zelenskog, s kojim sam razgovarao o najavljenoj fudbalskoj utakmici između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Rusije koja se treba odigrati u 19. novembra u St. Peterburgu, te smo se složili da iz Lisabona uputimo zajednički hitan poziv Nogometnom savezu BiH za otkazivanje organizacije najavljene utakmice, a vlastima BiH da takve namjere osude.

Na sastanku s austrijskim parlamentarcem stranke Zelenih Austrije Sulejmanom Zorba razgovarano je o ubrzanom povezivanju dvije stranke poslije oktobarskih izbora, jer smo svjesni činjenice da vremena koja dolaze zahtijevaju brže djelovanje, a da izazove možemo savladati samo timskim radom svih i posvuda, pogotovo u dijelu zelene transformacije.

U Lisabonu sam u razgovoru s bivšim predsjednikom SDP Hrvatske, saborskim zastupnikom i šefom za međunarodne Socijaldemokrata Hrvatske Davorom Bernardićem naglasio da je dinamika jačanja desničarskih stranaka u regionu zabrinjavajuća, te da je potrebno zajedničko prekogranično i prekostranačko povezivanje ljudi koji dijele zajedničke vrijednosti kako bi zaustavili takav trend, a svađe i sukobe zamjenili sa saradnjom i dijalogom”, naveo je Čolpa.

Dodao je kako je “svoje sagovornike upoznao sa Manifestom 7 Prioriteta 2030 s kojim koalicija Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine i Zeleni pokret, čiji je lider Zlatko Lagumdžija, koji bi poslije izbora trebao biti osnova reformskog programa novih vlasti u rješavanju nastupajuće krize”.

“Bosna i Hercegovina mora slijediti primjer europskih zemalja po pitanju energetskih, ekonomskih, zdravstvenih i prehrambenih izazova s kojima se moramo suočavati zajedno”, rekao je Čolpa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!