Čolpa: Zamolio bih Schmidta i PIC da to ne rade, u decembru ćemo biti Šri Lanka

Vijesti 21. jul 202218:38 > 21:08 3 komentara

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa, komentarišući OHR-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona i dokument koji je procurio u javnost, rekao je da ako visoki predstavnik BiH Christian Schmidt nametne te odluke, to ide u korist nacionalistima, jer tada je građanska BiH pod znakom pitanja i teško će se izboriti.

Napadi na američke i EU diplomate

“Zamolio bih Schmidta i PIC da to ne rade. Mi ćemo možda u decembru biti Šri Lanka. Svijet prolazi kroz četiri teške krize – ekonomsku, energetsku, zdravstvenu i prehrambenu. Može biti gore nego u Šri Lanki. Može doći zbog ovoga da bude ugrožena sigurnost u BiH. Ja ga molim da to ne radi”, ponovio je Čolpa.

Komentarišući saopćenje, u kojem je rekao da “napad na OHR je opasan, ruski interes je da se posvađamo s EU i SAD” ,   a koji je izdao neposredno prije objavljenog OHR-ov prijedloga izmjena Izbornog zakona, istaknuo je da, histerija traje već skoro godinu dana.

“Krenuli smo u napadi na američke i diplomate iz EU bez ikakvog razloga. Prvi napadi na prijedlog američkih izmjena Izbornog zakona gdje se razgovaralo u Neumu bilo je od Zorana Milanovića i Dragana Čovića. Kada je Palmer došao u BiH sa prijedlogom da se briše etnički prefiks, Milanović i Čović su bili protiv toga. Meni iz potpuno nejasnih razloga stranke SDP, DF i Naša stranka su odbili da pregovaraju o tom prijedlogu, a taj prijedlog da je usvojen omogućio bi Bogiću Bogićeviću da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH, jer se briše etnički prefiks. Mi sada živimo u svijetu posljedica, u posljedicama nekih drugih odluka”, naveo je Čolpa, dodajući:

“Mi moramo voditi diplomatiju, a ne kako gospodin Komšić vodi – kamikaze diplomatiju. To rade i kolege iz SDA, da za  četiri godine mandata nisu imali ni jednu posjetu na visokom državnom nivou. Ako odu u inostranstvo, uslikaju se i odu turistički o trošku građana.”

Protesti kao dobra opcija

Od septembra, naglasio je Čolpa, kad je Matthew Palmer, američki izaslanik za izborne reforme u BiH, došao sa izvrsnim prijedlogom, došli u smo u poziciju da je predloženo sada najgore moguće rješenje od postojana PIC-a.

“Dio u kojem piše da je podignut prag sa 6 na 8 za nominaciju predsjednika i potpredsjednika FBiH, to ne može proći, neprihvatljivo je. I protesti ne trebaju biti loša opcija. Ako se to usvoji, stanovnici pet kantona biće potpuno nebitan faktor. Dakle, stanovnici Srednjobosankog kantona, Unsko-sanskog, Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Kantona 10. Oni više neće imati nikakav uticaj na politiku u Federaciji BiH. Jer samo da se dogovore Zapadnohercegovački kanton, HNK, Kanton Sarajevo, Tuzla i Zenica, koji su podijeljeni i ovo je ničija teritorija”, rekao je Čolpa dodajući, da želi da je 680 hiljada stanovnika bitno.

Podsjetimo, kako je N1 jučer objavio, do 1. augusta visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuće mjere za ponovno funkcioniranje Federacije BiH. OVDJE pročitajte sadržaj nacrta mjera za FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare