Čomić: Naši zahtjevi su povećanje plata i isplata tužbi

Vijesti 16. dec 202113:10 0 komentara
Edina Čomić
Edina Čomić (N1)

Članovi sindikata korisnika budžeta Hercegovačko-neretvanskog kantona održali su danas štrajk upozorenja u svim srednjim školama koje nastavu izvode na bosanskom i hrvatskom jeziku. Jednosatni štrajk upozorenja upriličen je sedmog časa prve i druge smjene.

Edina Čomić, Sindikat srednjih škola HNK po bosanskom jeziku, u izjavi za N1 je istakla da su glavni zahtjevi: povećanje plata u skladu s povećanjem troškova života, raspisivanje konkursa na neodređeno i isplata tužbi.

“Mi od februara mjeseca pokušavamo dogovoriti neke stvari s vladom, svaki put dobijemo neka obećanja, ali to ne bude tako. Dogovorili smo da konkursi idu do polovine novembra, a konkursa nema još uvijek. Oni koji ne razumiju ne znaju kako je raditi 10 godina na određeno, otići na ljeto na odmor neplaćeni, ne znajući da li ćete u septembru biti na poslu”, kazala je.

Krajem 11. mjeseca Sindikat je poslao dopis u kojem je napomenuto da se očekuje sastanak početkom 12. mjeseca…

“Poslali nakon toga još jedan dopis, ali ni tada nije bilo odgovora. Neka malo pogledaju kako rade u drugim kantonima, gdje nemaju štrajkova upozorenja nego sasvim normalno se povećava plata. U dopisima smo tražili povećanje od 15 posto, ali nemamo nikakav prijedlog sa druge strane, osjećamo se poniženima, prevarenima a vlada sebi daje za pravo da ne odgovori na naše dopise. Mi ove godine nismo imali niti jednu isplatu otpremnina. U 10. mjesecu smo dobili obećanje da će do kraja godine biti isplata, i evo dobivamo pozive iz advokatura naših članova da će ići ipak neka isplata”, navodi Edina Čomić.

U razgovru za N1 istakla je kako HNK nema Pravilnik o tehnološkom višku.

“Nemamo sistem napredovanja, ne dozvoljava nam se da potpišemo taj pravilnik pa da sutra znamo kad se smanje. Novi kolektivni ugovor je potpisan u septembru, nismo nezadovoljni time, ali bez dodatnih pravilnika je nemoguće dalje. Krajnja mjera je generalni štrajk”, zaključila je Čomić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!