Ćosić: Ako postoje table sa srpskim agresorima i na Kazanima treba uraditi isto

Dan uživo 14. okt 202117:09 > 17:32 1 komentar
N1

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, gostovao je u emisiji N1 u kojoj je govorio o retorici Milorada Dodika, redukcijama vode na ovom području, ali i natpisu na spomeniku na Kazanima.

Najveći problem koji Istočno Sarajevo ima jesu redukcije vode. Mnogi građani navode da je to zbog previše gradnje, mnogo stambenih objekata, a samo jedan izvor postoji.

“Slažem se sa građanima čim istaknu neki problem jer je to odmah znak da nešto ne funkcioniše i da to treba popravljati. Međutim, ne gradi se samo u Istočnom Sarajevu, već i na Palama, u Istočnoj Ilidži, na Jahorini. Znači cijelo Istočno Sarajevo je gradilište stambenih i poslovnih objekata. Ovaj problem koji smo imali sa vodom je povezan sa samo jednim izvorištem Tilava koje je usljed duge suše izgubilo svoj kapacitet i jednostavno je on pao na nekih 70 u nekim slučajevima 65 sekundnih litara, a realna potrošnja se zna popeti i do 150 sekundnih litara. Ovaj problem je prisutan zadnje dvije i po godine i ono što mogu obećati građanima jeste da ga više nikada nećemo imati. Krećemo s kaptiranjem novog izvorišta Grapski Mlini koji možda može izvući i kapacitet od 40 sekundnih litara ako iznad njega nađemo još jedno izvorište koje smo uočili i onda ćemo ga prikopčati u sistem i pokriti jedan dio grada”, pojasnio je Ćosić.

Dalje je konstatovao da se grad ne može drugačije razvijati nego kroz stanogradnju.

“Ovdje je problem bio isključivo povezan sa izvorištem. Međutim, čim je došlo do padavina i čim smo uspjeli dogovoriti sa Sarajevom (FBiH) isporuke određene količine vode situacija se malo stabilizovala i ja to posmatram kao sasvim normalnu saradnju”, naveo je Ćosić.

Govoreći dalje o saradnji sa Sarajevom i gradonačelnicom Benjaminom Karić, Ćosić je kazao da su imali priliku da se susretnu.

“Kada se potpisivao sporazum vezano za biciklističku stazu Bistrik-Pale čiju će izradu projektne dokumentacije preuzeti Sarajevo i Istočno Sarajevo te Općina Stari Grad i Istočni Stari Grad. Zajednički ćemo to uraditi, a Evropska komisija se obavezala da će nam osigurati dio sredstava. Saradnja apsolutno postoji zašto ne, nismo imali priliku zvanično ‘oči u oči’ razgovarati, ali bit će prilike i nema nikakvog zastoja u saradnji. Imamo svako svoje otvorene stavove i mi ćemo se definitivno sukobiti oko političkih stavova i djelovanja nekih naših viđenja više prošlosti, a ne budućnosti”, naglasio je.

Ćosić je ranije kritikovao spomenik na Kazanima upitajući zašto ne postoje nacionalnosti žrtava te ko je počinio taj zločin.

“Ja sam u Sarajevu bio često kritikovan zato što sam izašao s jednim stavom o uklanjanju table na Vijećnici i Ferhadiji, a i oko samih naziva ulica. Slično sam komentarisao i ovaj spomenik i mislim da je hrabra i velika odluka da se obilježi svako mjesto stradanja, ali ne i sadržaj. Ako imamo table na kojima piše srpski zločinci i agresori zar nije i ovdje moglo pisati ko je počinio zločin nad tim ljudima. Ja tvrdim, a i svi znamo da su ti ljudi dovedeni tu i bačeni zato što su bili Srbi u neko ratno vrijeme. Ako političko Sarajevo, gradomačelnica i Gradsko vijeće misli da je ovo ispravno za njih i da je to dobro to je njihov stav, ali ja kao komšija i pripadnik tog naroda mogu reći da mi se nešto ne sviđa”, istakao je Ćosić.

Tokom razgovora spomenut je i drugi spomenik “Kapija grada” koji bi trebao biti u Istočnom Sarajevu.

“Radi se o idejnom rješenju koje je urađeno u mandatu prethodnog gradonačelnika, ali ja sam nastavio. Potrebna nam je pasarela na ovom području, dakle, dio koji će pješačkom stazom spajati Trg Republike Srbije sa šetalištem u Istočnoj Ilidži. Neka moja zamisao je da pravimo i tunel koji će ići ispod ceste, a i ovaj dio iznad. Treba da obilježi na neki način izlazak Srba iz Sarajeva i njihov dolazak u Istočno Sarajevo i stvaranje tog područja. Radi se o dvije žene visoke 24 metra čije su ruke spojene i prolazak kroz njih bi predstavljao ovaj izlazak o kojem smo pričali. U idejnom rješenju predstavljena je vrijednost 2,5 miliona KM, a ja sam mišljenja da nam treba spomenik i funkcionalna pasarela do milion KM i naravno da ćemo se voditi time šta će građani reći”, kazao je Ćosić.

Upitan o trenutnim najavama Milorada Dodika o samostalnosti Republike Srpske i na neki način raspadu Bosne i Hercegovine, Ćosić je kazao da ga to apsolutno ne zabrinjava.

“Mislim da mi u BiH svaka strana, politička stranka, rukovodstvo svakog entiteta ima potpuno pravo da kaže kako vidi funkcionisanje BiH pa tako i Dodik. Ne mislim da je ta izjava da će se braniti protiv NATO-a i da očekuje pomoć prijatelja uperena u neku vrstu sukoba već da je ona politička. Imamo priliku razgovarati na sjednicama Predsjedništva stranke i lično o općim političkim temama”, poručio je Ćosić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare