Ćosić o susretu Karić-Stanivuković: Licemjerno pričati o zajedničkoj budućnosti

Vijesti 22. jun 202119:11 > 19:41 3 komentara
Srdačan susret Benjamine Karić i Draška Stanivukovića
N1

Ljubica Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, komentarisao je današnju posjetu Banjaluci sarajevske gradonačelnice Benjamine Karić.

“Ne možeš biti gradonačelnik najvećeg grada Republike Srpske, a primati gradonačelnicu Sarajeva i padati joj u zagrljaj dok istovremeno to isto Sarajevo tvoj narod naziva zločinačkim i svakodnevno mu uskraćuje osnovna prava. Pozdravljam svaki sastanak i incijativu koja vodi ka iskrenoj saradnji na ravnopravnim osnovama i ugostiću svakog gradonačelnika sa dobrom namjerom da olakšamo jedni drugima budućnost i pomognemo koliko ko može, ali sa jednom bitnom razlikom – nikada to neće biti na način koji nas derogira kao narod”, naveo je Ćosić.

Moramo razgovarati otvoreno, istaknuo je on, i rješavati stvari koje opterećuju odnose.

“Ne možemo probleme i neriješena pitanja gurati pod tepih samo zato da bi dobili tapšanje po ramenu od jednog dijela međunarodne zajednice i nekoliko ambasadora”, rekao je Ćosić, i dodao:

“Licemjerno je pričati o zajedničkoj budućnosti i izgradnji neke zajedničke zemlje kada u gradu kojim upravljaš stoje table kojima se cijeli jedan narod karakteriše kao zločinački, kada u tom istom gradu Srpska pravoslavna crkva ne može da vrati svoju imovinu ili kada je broj Srba koji rade u institucijama tog grada sveden na statističku grešku”.

Poštovanje prema različitom mišljenju

Naveo je da nema problem da te stvari kaže gradonačelnici Karić kada bude imao priliku da je vidi.

“I to mi neće biti prepreka da sa njom sarađujem jer moramo pokazati poštovanje prema različitim mišljenjima, ali se grliti i ljubiti i prosipati neko imaginarno zajedništvo dok je moj narod u tom gradu obespravljen – sigurno neću”, istaknuo je Ćosić.

Podsjetimo, prvi susret gradonačelnika Sarajeva i Banjaluke Benjamine Karić i Draška Stanivukovića, protekao je vrlo emotivno. Ovo je ujedno i prvi historijski susret gradonačelnika ova dva grada u poslijeratnom periodu.

Od samog trenutka susreta, gradonačelnici su razmijenili zagrljaje i poklone, ali i poruke mira i suživota.

“Ovo je posjeta od istorijskog značaja, posjeta kojom nove generacije šalju poruku mira i pruženih ruku, posjeta koja će najviše uticaja imati na budućnost”, poručili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare