Čović bez komentara o presudi: Rekao sam sve što mislim o Haškom tribunalu

Vijesti 01. jul 202118:29 > 18:40 4 komentara

Očekivano, reakcije nakon prvostepene osuđujuće presude dvojcu Stanišić-Simatović u Bosni i Hercegovini potpuno različite. Jedni pozdravljaju, kažu, činjenicu da je dokazan udruženi zločinački poduhvat u kojem je učestvovala Srbija, no negoduju zbog preblage kazne osuđenima. Drugi pak ne žele prihvatiti bilo kakvu presudu iz Haaga, jer kažu dijele selektivno pravdu, osuđuju samo Srbe. Treći ne žele uopšte da komentarišu. Poruku nakon presude ima i odlazeći visoki predstavnik.

Presuda je u konačnici dobra. U njoj stoji da je postojao udruženi zločinački poduhvat Miloševićevog režima prema Bosni i Hercegovini, kaže Bakir Izetbegović. No, 12 godina zatvora Stanišiću i Simatoviću je premalo.

“Milošević je umro i ta stvar njemu nije mogla biti presuđena, ali evo sada dvojici SDB-ovaca, ljudi koji su vodili “intelligence service” Srbije je presuđeno. Naravno da je sama presuda 12 godina, ne može se biti malo kriv za užasne i masovne ratne zločine, presuda. Broj godina vrijeđa inteligenciju, vrijeđa žrtve”, smatra Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Reakcija Dušanke Majkić

No, ne dijele svi politički predstavnici u državnim institucijama Izetbegovićev stav. Iz SNSD-a i ovoga puta jasna poruka: mi tu presudu nećemo prihvatiti.

“Ta nepravda koja je učinjena da se jedan narod osudi na više od 1.000 godina, a drugi nisu ni započeti procesi, to je nešto što ne može biti prihvaćeno i u ovoj zemlji će se uvijek gledati kakav je taj odnos prema svima. Srbi smatraju da je to nefer”, poručuje Dušanka Majkić, SNSD.

Tri istine, tri različita gledanja, ovisi o kome se radi. Tako je uvijek u Bosni i Hercegovini, kaže Dragan Čović.

“Prvostupanjska je pa mi ne pada na pamet da komentiram. Čak i da je konačna ne bih to komentirao jer sam u Haagu rekao sve što sam mislio i što mislim o Haškom tribunalu”, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Denis Bećirović upitao je danas predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zorana Tegeltiju, kada će u parlamentarnu proceduru uputiti zakon o zabrani negiranja genocida i međunarodnih presuda, no bez odgovora. Tegeltija nije bio prisutan, a neralno je očekivati da bi takav zakon mogao biti usaglašen u institucijama. Stoga, mnogi očekuju da odlazeći visoki predstavnik, Valentin Inzko, ispuni obećanje i nametne to, kako i sam kaže, neophodno zakonsko rješenje.

Poruka Valentina Inzka

“Poricanje genocida i drugih zločina iz domena međunarodnog prava, te prema tome i poricanje pravnosnažnih sudskih presuda, podriva vladavinu prava i predstavlja direktnu prepreku za mir, pomirenje i izgradnju povjerenja. Time se otvoreno poriče suosjećanje i empatija prema boli i patnjama žrtava”, zaključuje Valentin Inzko.

Poštivanje haških presuda ključno je za pomirenje i stabilnost u regiji. Presude neće vratiti ubijene u genocidu, ali mogu biti prilika za vlasti Srbije da se suoče s istinom i okrenu budućnosti, poruka je ministrice bh. diplomatije, Bisere Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare