Čović: Čini mi se da smo se složili oko koncepta

Vijesti 08. nov 202212:45 4 komentara
N1

U Mostaru, u centrali Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, danas su započeli razgovori o formiranju vlasti na svim nivoima u BiH između predsjednika ove stranke Dragana Čovića i stranaka tzv. 'osmorke', ispred koje su prisustvovali Nermin Nikšić (SDP), Edin Forto (Naša stranka) i Elmedin Konaković (NiP).

Razgovori nisu završeni, nakon održane press konferencije bit će nastavljeni. Na konferenciji se, između ostalih, obratio Čović, istaknuvši zadovoljstvo dosadašnjim tokom.

Nikšić nakon razgovora s HDZ-om: Da li će “osmorka” ući u vlast sa SNSD-om?

“Analizirali smo parlamentarnu većinu na svim razinama. Iznijeli smo koncept oko kojeg smo se, čini mi se, složili. Razgovaramo primarno o ključnom zadatku – da četiri naredne godine imamo stvarnu koaliciju koja će to partnerstvo upražnjavati. Programski osnov je ključ svega”, saopštio je.

Čović je danas ponovio na čemu će insistirati u programu. Kako je i ranije govorio, on će podrazumijevati euroatlantski dio, drugi dio bi bio posvećen pravnoj državi, a treći dio je ekonomsko-socijalni aspekt.

“Uvjerenja smo da ova tri aspekta trebaju imati ekspertne timove koji bi do kraja idućeg tjedna probali dogovoriti okvir zajedničkog djelovanja. Tek onda možemo razgovarati o kadrovima, toga se danas nismo doticali”, naglasio je.

Ponovio je da će HDZ prilikom kadriranja insistirati na balansu između muškaraca i žena, te na kreiranju osvježenja.

Danas će se, rekao je, nastaviti dogovarati o vremenskoj dinamici, a dosadašnji tok razgovora je opisao krajnje korektnim.

“Svako će razgovarati sa svakim”

Odgovarao je i na pitanje medija, a jedno od njih ticalo se i toga kako će gledati na Demokratsku frontu Željka Komšića.

“Svako će razgovarati sa svakim. Sve je to legitimno i legalno dok ne odlučimo da smo krenuli u programske aktivnosti koje ćemo međusobno usaglašavati. Nemamo nikakvih problema što se tiče bilo koje opcije, osim jedne stranke za koju smo i ranije rekli da se ne može formalno angažirati tamo gdje se angažuju predstavnici HDZ-a odnosno HNS-a”, naveo je.

Uskoro sastanak sa SNSD-om

Kada je u pitanju treći partner za formiranje izvršne vlasti na državnom nivou – HDZ razgovore za sedam dana nastavlja sa SNSD-om.

Podsjetimo, Dodik je ranije istakao da postoji dogovor sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem za nastavak partnerstva.

“Do sada je dogovoreno da ćemo sve pratiti sa HDZ, Dragan Čović i ja imamo taj dogovor i mi ćemo prije nego što bilo šta budemo dogovarali sa federalnim partnerima apsolutno definisati i precizirati našu politiku”, izjavio je Dodik još krajem oktobra.

Danas predsjednik HDZ-a naglašava: Navedena programska načela važit će i na razgovorima sa Dodikom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare