Čović govorio o muslimanskoj državi i BiH, Komšić mu odgovorio

Vijesti 21. jan 202119:44 > 19:49 27 komentara
N1

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je gostujući na HRT-u izjavio kako bi "treći entitet riješio mnogo toga", te da "aktuelna vlast u Sarajevu", odnosno "pojedine političke stranke iz Sarajeva ne kriju nastojanja da se dobija bošnjačka ili muslimanska država".

“Aktuelna vlast u Sarajevu danas želi transformisati BiH u ono građansko društvo koje bi u osnovi predstavljalo unitarnu tvorevinu, koja apsolutno nikome ne odgovara, u mislima Islamske deklaracije koja je nekad napisana. Ako iščitavate odluke pojedinih političkih stranaka iz Sarajeva, to se čak više i ne krije, to nastojanje da se dobije bošnjačka ili muslimanska država”, izjavio je Čović.

Na ovu izjavu reagovao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je poručio da “lider HDZ-a Dragan Čović konačno mora prestati da pokušava držati lekcije Sarajevu”.

“Čović nema pravo držati lekcije Sarajevu i Sarajlijama o tome kako Sarajevo želi nekakvu muslimansku državu. Neka pokaže gdje to još nemuslimani mogu biti načelnici i gradonačelnici osim u Sarajevu. Sarajevo je miljama ispred pojedinih sredina, gdje se nažalost ne može ni zamisliti da neko ko je druge nacionalnosti obnaša najviše funkcije. Prema tome krajnje je neukusno da Čović bilo kome u Sarajevu dijeli lekcije. A što se tiče transformiranja Bosne i Hercegovine u građansku državu što je Čoviću također sporno, mi ćemo i dalje nastaviti da radimo na tome, ma šta Čović govorio o Sarajevu, a bolje bi mu bilo da ne govori ništa”, kazao je Komšić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare