Čović: Kako sada vidim, imat ćemo izbore po novom izbornom zakonu

Vijesti 30. apr 202114:07 > 14:10 14 komentara
Dragan Čović HDZ
N1

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je optimističan da će izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojen u planiranim rokovima. Razgovore će intenzivirati nakon Bajrama. Očekuje da će do kraja juna biti završeni i zakoni o sukobu interesa i javnim nabavkama.

“Očekujem sredinom petog mjeseca potpuno intenziviranje pregovora predstavnika dvije stranke i institucija. Vjerujem da će to biti dvodnevni ili trodnevni skup, nakon bajramskih blagdana. Poželjno bi bilo da do kraja šestog mjeseca bude u Parlamentu ono što uspijemo dogovoriti. Napravili smo i interresornu grupu u kojoj su zastupljene sve stranke”, rekao je Čović govoreći o izbornom zakonu.

Istakao je kako sada “ima malo nadmudrivanja kao što je i non paper koji treba staviti sjednu na ovaj proces”, ali da “HDZ i HNS vode pregovore na način da dođe do uvažavanja svih presuda sudova koje će biti ugrađene u izborni zakon”.

“A onda šta bude trebalo promijeniti u Ustavu, ugraditi i to. Jako sam optimističan ako ovaj tempo koji smo dogovorili s ključnim administracijama iz vana nastavimo. Siguran sam da će u Domu naroda glatko biti usovjeno jer imamo kapacitet, ali u Predstavničkom domu nam treba široka saglasnost”, rekao je Čović.

Naglasio je kako je HDZ spreman razgovarati o svakom unapređenju izbornog procesa u tehničkom smislu.

“Kako sada vidim, imat ćemo izbore po novom izbornom zakonu koji će se usvojiti u neizbornoj godini”, rekao je.

Govoreći o formiranju Vlade HNK, kazao je kako su u protekle dvije godine 4-5 puta pokušali dogovoriti partnere za to, ali da nisu uspjeli. Nada se kako će uspjeti naći partnera u naredna dva mjeseca. Imaju plan iz nivo FBiH.

“Ponudili smo SDA i to ćemo ponuditi na prvom zajedničkom sastanku koji neće biti samo za izborni zakon, već i za FBiH, paket programa do 2022. Šta bi trebala FBiH raditi s aspekta HDZ i hajmo to usaglasiti. Nismo ograničeni na jednu političku opciju”, zaključio je Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare