Čović: Ko normalan može negirati zločine i genocid

Vijesti 28. okt 202109:50 > 14:34 9 komentara
N1

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ovih dana sastanke s liderima SDA i SNSD-a, te istakao da je od ranije dogovorio radni ručak kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada su se sreli u Ljubljani. Čović je izjavio i da će večeras ići na večeru sa Matthewom Palmerom, specijalnim izaslanikom američkog State Departmenta za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, a kazao je da će prisustvovati i Milorad Dodik.

Krajnje prijateljski razgovor prema Bosni i Hercegovini“, ocijenio je Čović razgovor sa Vučićem.

Ovih dana je i Izetbegović razgovarao s Milanovićem“, dodao je te kazao da je bolje da razgovaraju nego da šalju poruke koje će “dalje razgrađivati BiH”.

Politička situacija u Bosni i Hercegovini politička je vrlo zahtjevna i kriza koju nismo imali od Dejtona. Ja sam je oslikao nekoliko puta, da imamo punu krizu nefunkcioniranja vlasti u BiH. Činjenica je da već dugo traje i da moramo poslati poruku u ime onih koji predstavljaju političare da trebamo minirati ključne izvore probleme. Parlament nam ne funkcionira, Dom naroda nije zasjedao već par mjeseci. Došli smo u situaciju da sporazum iz Mostara iz prošle godine nismo realizirali u potpunosti. Sva rješenja po tom sporazumu se već vide, samo je bitno napraviti kompromis ključnih političkih stranaka da to završimo da bismo se mogli posvetiti sređivanju stanja“, rekao je Čović.

“Bolje razgovarati nego se baviti zveckanjem oružja”

Istakao je i da je “bolje razgovarati svako sa svakim”, nego “se baviti zveckanjem oružjem”.

Moramo napraviti preinake u organiziranju, koji će nam omogućiti da imamo legitimne predstavnike na izborima“, izjavio je.

Kazao je i da dok je on sjedio u Predsjedništvu, “sve odluke su donosene jednoglasno”, te istakao kako svi moramo poštovati jedni druge.

Ne možemo rješavati odvojeno Predsjedništvo i Dom naroda. To je cjelina. To je toliko malo što se traži, da hrvatski narod može izabrati svoje predstavnike“, naglasio je.

Da hrvatski narod može izabrati 17 predstavnika u Dom naroda u Klub Hrvata i logično je da ga bira Hrvat. Najopasnije je špekulacije kako su provedene presude Ustavnog suda oko Doma naroda. Ustavni sud se izjasnio oko izbora, a jasno je da je Ustavni sud iznad svih drugih tijela i svi ljubitelji BiH uvažavati“, istakao je Čović.

Čović o brisanju etničkog prefiksa

Govorio je i o “brisanju etničkog prefiksa” te poručio je i da želi pojašnjenje pitanja prefiksa (srpski, bošnjački, hrvatski).

Možda su htjeli reći da brišemo etničku odrednicu. I šta onda? Imat ćemo tri člana Predsjedništva i kome će se oni obraćati. Ako je ovo država tri naroda, onda se prema tome tako moramo odnositi. Ljudi koji vole koncept građanskog, hajdemo napraviti dvije federalne jedinice u Federaciji i riješili smo sve probleme i onda ne moramo ni spominjati nacionalnu odrednicu, ali za to treba konsenzus. Ta promjena je mnogo manja nego brisanje prefiksa“, naveo je Čović.

Odgovorio je i na pitanje novinara o tome da li bi te podjele bile dodatno loše za BiH te odgovorio “zar možemo biti podjeljeniji nego što smo sada”.

Mislim da smo sad jako, jako podijeljeni. Mi smo na vrhu krize, dalji korak je sunovrat. Današnja podjela vlasti je presložena, ali je tako dogovrena. I kad kažete da prijedlogom da imamo dvije federalne jedinice u Federaciji, umjesto 11, ja mislim da je jednako spašavamo od podjela. Imamo 11 vlada u FBiH, dvjesto institucija kroz sistem organiziranja. Ako želimo ići ka putu da se moderniziramo, zar je podjela tih 11 cjelina svesti na dvije, na tri, ja mislim da nije. Apsolutno nije cilj podjela“, rekao je.

Naglasio je i da bi on bio najsretniji da imamo jednog predsjednika, jednog predsjedavajućeg Vijeća ministara, predsjedavajućeg Parlamenta i da se rotiraju.

O partnerstvu s Miloradom Dodikom

Govorio je i o partnerstvu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Nemojte miješati prijateljstvo s politikom. Partnerstvo koje gradimo u politici i ono što sam rekao za kolegu Dodika je nešto što kad bi to bilo tako jednostavno, to bi se riješilo za dvije sekunde. U čemu je razlika između separatizma i unitarizma u BiH? Je li neki fenomen dobar a neki loš? Za mene su identični. Nemam uopće problem kazati to Dodiku i Izetbegoviću. Crvene crte su odavno pređene i ovih dana trebamo mi sjediti unutar nas, bez uvjerenja da će neko nekoga prevariti“, naveo je lider HDZ-a BiH.

Pazite, u Predsjedništvu imate dva bošnjačka člana Predsjedništva, bez obzira ko se ljuti na to, to je tako. Hoćemo li šutiti o tome? I taj nazovimo ga hrvatski član Predsjedništva kaže da mu je problem jer Palmer štiti Hrvate. To je apsurd. Ali trebamo izaći iz ovoga svega i ja ću dati sve od sebe da možemo doći do rješenja. Ova kriza je velika šansa da neke stvari riješimo i u reformskom paketu“, komentarisao je.

Dodao je i kako svako od njih ima različite izričaje s kojima se ne slažu.

“Ako se zove hrvatski član Predsjedništva, trebali ga birati Hrvati”

Na primjer naoružavaju se, spremni su za varijantu B – koja je to država, koje je to domoljublje, koje je to probosanstvo? Tih bi se stvari trebalo osloboditi i raditi na tome kako napraviti novi iskorak. Kriza se mora danas riješiti i ako nešto govori Čović što se ne sviđa gospodinu s jedne ili druge strane, onda treba sjesti i popričati šta te stvarno muči i da vidimo jesi li u pravu. Ako Dodik govori, logično je da ga ja ili Izetbegović zovnemo. Isto je i sa Izetbegovićem. Moje pitanje je uvijek jednostavno: je li toliki problem da hrvatski narod može birati svog člana Predsjedništva. On može biti predsjednik i Bosanaca i Albanaca i Židova i Roma, ali ako se zove hrvatski član Predsjedništva, trebali ga birati Hrvati“, komentarisao je Čović.

Šta smo dobili kad smo izabrali dva bošnjačka člana Predsjedništva? Jesmo li zaštitili BiH. Hajdemo resetirati stvari“, dodao je.

Poručio je i da se dogovor mora postići i da je to imperativ.

Kao što moramo ići ka Evropskoj uniji, drugog puta nema. Izborni zakon se mora promijeniti. Nemojmo se igrati Izbornog zakona. Imamo još dva mjeseca da donesemo odluke i da stvorimo ambijent da se bavimo životnim pitanjima. Jasno je u BiH da niko nikoga ne može prevariti, kratkoročno da“, kazao je.

“Ja Bosnu i Hercegovinu živim”

Čović je komentarisao i Dodika, a odgovorio je i na pitanje da li kod njega postoji želja za trećim entitetom.

Da želimo o tome pričati, ja bih o tome pričao zadnjih 20 godina, jer sam toliko u politici. Pričamo o Izbornom zakonu i zato kažem da je to minimum minimuma. Ideja je isključivo Izborni zakon, a davno sam kazao na isto pitanje na sastanku sa SDA: jedino neodgovorna bošnjačka politika može natjerati Hrvate da možda razmišljaju drugačije, ne Dragana Čovića. Ja Bosnu i Hercegovinu živim. To je moja domovina i to je odgovor na pitanje o otcjepljenju. Svaka moja riječ je cjelovita BiH“, naglasio je.

“Ko normalan može negirati zločine i genocid”

Komentarisao je i OHR.

Da je bilo sreće, OHR bi davno otišao iz BiH. Koliko smo nesposobni, toliko mu život prudužavamo. Vidjeli ste kako se Inzko ponašao – sjedio je ovdje 10, 12 godina i onda zadnji dan donio neki zakon i uopšte ne želim govoriti o zakonu, jer ko normalan može negirati zločine i genocid. Ali to je čovjek uradio zadnji dan i pobjegao odavde. Mislim da Schmidt nikad neće koristiti bonske ovlasti, Jasno sam kazao kakve koristi sankcija može donijeti ovdje? Siguran sam da je uloga visokog predstavnika rasterećena svega onoga što je bio visoki predstavnik zadnjih 20-ak godina i danas bi trebala biti usmjerena ka putu ka EU“, potcrtao je Čović.

Podsjetimo, u okviru redovne rotacije, od danas funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine preuzima upravo Dragan Čović.

U narednih osam mjeseci funkciju prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH obavljat će Nikola Špirić (SNSD), dok će funkciju drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH obavljati Bakir Izetbegović (SDA), saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare