Čović: Mislimo da će Ustavni sud odgovorit da ovo nije povreda vitalnog interesa

Vijesti 27. apr 202212:32 > 13:00 13 komentara
F.Z./N1

Nakon što je Klub Bošnjaka HZD-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona proglasio štetnim po Bošnjake, predsjednik HDZ-a Dragan Čović mišljena je da će Ustavni sud odgovoriti da ovo nije povreda vitalnog nacionalnog interesa.

Istaknuo je i da ovo nije predstava za javnost, nego zaštita jednog naroda, zaštita kako osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda.

“Hrvati su dali puni doprinos i naš tim koji je pregovarao dao je više od 10 prijedloga izmjena i dopuna Ustava, izbora članova Predsjedništva i članova Domova naroda. Pokušali smo da ove izbore održimo uz sve manjkavosti koje imamo i da izbjegnemo i dalje nelegitiman način izbora predstavnika u institucijama gdje se bira po elementima konstitutivnosti“, naveo je Čović.

Naglasio je i da se sve se uklopilo u Ustav, te da ga ovim izmjenama nisu mijenjali. Čović je dodao i da se nada da će Izetbegović do ponedjeljka dostaviti svoj stav.

“Kolega Izetbegović igra sa vremenom. On je tražio poslovničku mogućnost i ona je do pet dana. Dolaze bajramski praznici i prvosvibanjski. Mislim da će on u ponedjeljak morati dostaviti svoj stav”, rekao je Čović.

Rekao je da je i očekivano što je povučen vitalni nacionalni interes, te da je od 16 povučenih nacionalnih intersa, 14 je povukao Klub Bošnjaka.

“To je taktika, ako ne uspiju bojkotom. Kupuje se vrijeme s ciljem da se ništa ne desi i time se vrši konačni obračun unutar Fedracije BiH, čime Federacija BiH treba postati dominantno bošnjačka, i to je izraz volje jednog dijela Bošnjaka već neko vrijeme”, zaključio je Čović.

Nakon sjednice Doma naroda BiH obratili su se i delegati Zlatko Miletić i Denis Bečirović.

“Dva puta predlažem Deklaraciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, predsjedavajući Čović ne kaže ni riječ. Sada je jasno da u državnim organima vlasti imamo proruske snage koje su se definitivno razotkrile“, poručio je delegat Denis Bećirović nakon sjednice Doma naroda.

“Gospoda koja je pisala ove izmjene Izbornog zakona (HDZ) riječ nisu napisali o zaštiti Hrvata u Republici Srpskoj, to je sramotno”, delegat Zlatko Miletić nakon sjednice.

Podsjetimo, delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine iz Kluba Bošnjaka povukli su danas vitalni nacionalni interes na izmjene Izbornog zakona BiH, a koje je predložio HDZ BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare