Čović na sastancima u Briselu: Predstavljanje konstitutivnih naroda je neophodno

Vijesti 07. dec 202108:58 4 komentara
Dragan Čović / Twitter

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, boravi u Briselu gdje se sastao sa brojnim dužnosnicima, poput Miroslava Lajčaka, a koji djeluje kao specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana. Čović nije propustio priliku da, tokom sastanka, naglasi da izmjene Izbornog zakona BiH moraju biti završene u toku ove, vanizborne godine, kao i da je "očuvanje prava predstavljanja konstitutivnih naroda neophodno."

“Što se tiče BiH, napomenuo sam da izmjene Izbornog zakona moraju biti završene 2021. godine, vanizborne godine. Osiguravanje i očuvanje prava i predstavljanja konstitutivnih naroda je neophodno, kao i nediskriminacija i jednakost”, napisao je Čović na svom službenom Twitter nalogu nakon sastanka sa evropskim predstavnikom, Miroslavom Lajčakom.

Podjećamo, lider HDZ-a BiH trenutno boravi u Briselu, gdje je u  ponedjeljak, u sjedištu Europskog parlamenta, razgovarao s nizom sugovornika koje je upoznao sa sadašnjom situacijom u BiH i nastojanjima da se dođe do razgovora oko izbornog zakona.

Između ostalih razgovarao je sa zamjenicom predsjednika Europskog parlamenta Robertom Metsolom, predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Davidom  McAllisterom i parlamentarnim izvjestiteljem za BiH Paulom Rangelom, ali i Željanom Zovko.

I na ovim sastancima je naglašeno kako je “zastupljenost konstitutivnih naroda ključ”.

Čović kaže da “hrvatska strana u BiH” ne želi ni razmišljati što će se dogoditi ako ne bude dogovora o Izbornom zakonu i dodaje da se ipak nada da će biti dovoljno mudrosti na svim stranama.

Povezane vijesti

Na “mostarizaciju Bosne i Hercegovine” reagovao je i Albin Zuhrić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Željka Komšića.

“O mostarizaciji BiH se već dugo govori, samo je to jutros Čović konačno javno iznio kao plan HDZ-a”, napisao je Zuhrić, između ostalog, na svom Twitter nalogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare