Čović: Na snazi je pokušaj da se neko sotonozira zbog proračuna

Vijesti 21. maj 202213:17 1 komentar
N1

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je, nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, kako je glavni cilj sviju vratiti Bosnu i Hercegovinu na evropski put i ispuniti uvjete da BiH dobije kandidatski status.

Razgovori su, kaže, bili ohrabrujući te da je Michel pokazao mekoću kakvu odavno nisu vidjeli. Čović je rekao kako ga je zamolio da taj stav prenese i na evropsku administraciju u BiH.

“Dogovor je da ćemo činiti sve da stabiliziramo političke tokove u BiH, obzirom da je izborna kampanja krenula. Što se tiče hrvatske strane, kazali smo da ćemo u daljim pregovaračkim aktivnostima do definiranje mape puta morati riješiti nepoznanice koje se tiču implementacije izbornih rezultata. Na razgovore će ići oni koji mogu donositi odluke i zaključke kako bi olakšali predsjedavajućem vijća da BiH dobije svoje mjesto kada je u pitanju kandidatski status”, rekao je Čović.

Istakao je kako tokom sastanaka nije bilo nikakvih dokumenata, da su sastanci bili grupni i “tet-a-tet”.

Kada je riječ o evropskom putu BiH i 14 uvjeta, naglašeno je kako za zakone o VSTV-u, sukobu interesa i javnih nabavki nema improvizacije. Čović je kazao kako će ova zakonska rješenja HDZ podržati čim ih pošalje Vijeće ministara BiH u proceduru.

O izbornom zakonu nije bilo riječi. Čović smatra da dogovor teško može biti postignut u pet mjeseci s obzirom da to nije urađeno u protekle dvije godine.

“Na snazi je pokušaj da se neko sotonozira, a godinu i po dana ne želi razgovarati o proračunu niti reagirati na 30 i više dopisa koje je uputio ministar financija. Pritisci i sankcije koje dolaze iz Sarajeva su apsolutno neprihvatljivi. Proračun se mora donijeti odmah”, zaključio je Čović.

Poručio je kako će Hrvatski narodni sabor će donijeti odluku o tome ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali da datum te sjednice još nije poznat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare