Čović nakon današnjih pregovora: Neki bi da brutalno mijenjaju strukturu BiH

Vijesti 19. mar 202219:48 > 22:01 17 komentara
N1

Nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, već treći dan za redom, vodi se u zgradi Delegacije EU u Sarajevu. Danas su pregovori okončani bez konačnog sporazuma. Medijima se kratko obratio lider HDZ-a Dragan Čović, kritikujući indirektno Stranku demokratske akcije.

“Dešava se nešto slično Neumu – blizu smo rješenja, ali ne uspijevamo okončati pregovore. Neki bi da brutalno mijenjaju strukturu BiH. Bojim se da ima onih koji je žele brutalno srušiti, mijenjajući strukturu i znajući da je to krajnje rizično uraditi u Parlamentu BiH. Ujedno, to govorim i zbog dešavanja u okruženju. Bili smo spremni napraviti ogroman ustupak po pitanju funkcioniranja Federacije BiH, ali bojim se da neki šalju poruke putem udruženja žena i na drugi način, na koje ćemo vrlo džentlmenski odgovoriti. Rušitelji BiH, kroz svoje slanje poruka prije pregovora, nisu pregovarači sa HDZ-om, niti za hrvatski narod BiH”, izjavio je lider HDZ-a.

Pregovori se nastavljaju sutra ujutru.

Izetbegović: Prijete mi međunarodni predstavnici, neću popustiti pritiscima

Čović je dodao kako je kompromis je mogao biti postignut i danas, jer se šest od sedam stranaka složilo o osnovu.

Podsjetimo, Bakir Izetbegović, lider SDA, izjavio je danas u Sarajevu da neće popustiti pritiscima u pregovorima koji se vode oko izmjena Izbornog zakona.

On je saopštio kako njemu predstavnici međunarodne zajednice prijete i podsjećaju da je i njegov otac morao podnijeti bolne stvari te da će tako i on morati uraditi neke nepopularne stvari koje će oboriti rezultat SDA na predstojećim izborima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare