Čović nakon sastanka: Ako se sada ne dogovorimo nećemo nikad

Vijesti 02. dec 202113:56 > 13:58 6 komentara
Dragan Čović (N1)

Komentarisao je i glasanje HDZ-a za poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida.

Nakon sasatanka domaćih političkih lidera sa međunarodnim zvaničnicima u zgradi Delegacije EU novinarima se obratio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

“Puno toga je bilo na stolu ali ništa nismo usuglasili. Postoji mogućnost da za desetak dana nastavimo još jednu rundu razgovora. Naš stav je veoma jasan da hrvatski narod treba birati svoje predstavnike u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH. Jučer su većina predstavnika i bošnjačkih stranaka kazali da nije dobro da neko drugi bira Hrvatima predstavnike, kad to treba definirati kako onda je puno upitnika oko toga. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda nema alternativu za naš tim. Mislim da treba definirati poziciju konstitutivnih naroda po modelu koji je dogovoren u Mostaru i na razini Federacije BiH. Ponudili smo jasne modele kada su u pitanju presude Međunarodnog suda u Strazbura i Ustavnog suda BiH. Tako da uz predznak koji vrlo jasno definira određene odrednice u Ustavu BiH, a to su nazivi konstitutivnih naroda vežemo i dodatak onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda. Drugim riječima otovorili smo vrata da svi budu birani.” kazao je Čović.

Hoće li biti moguće realizovati sve do izbora?

“Ako nismo u stanju da se dogovorimo u 12 mjesecu, bojim se da se nećemo nikad dogovoriti. Ostalo je toliko malo, ako svi kažu nećemo Hrvatima birati predstavniku onda ostaju samo tehnička pitanja. Zamolio sam da ne čekamo Palmera nego da nastavimo razgovore.”

Jesu li vam bili naklonjeni predstavnici međunarodne zajednice?

“Nisu, ja mislim suprotno. Ja se mogu zahvaliti ljudima iz EU i SAD jer žele pronaći rješenja, međutim oni ih nemaju. Oni su tražili da se mi dogovorimo, oni neće preuzeti odgovornost na sebe, nama treba ova država. Mislim da su svi spremni da u ovoj godini sve ovo završimo., dodao je.

Na pitanje novinarke N1 o glasanju u Domu naroda u kojem je HDZ dao podršku SNSD-ovom prijedlogu za poništavanje Inzckovog zakona Čović je rekao:

“Nikome ne dugujem objašnjenje, nadam se da nikad neću doći u poziciju da na takav način odlučujem u Domu naroda. Izetbegović i Radončić su bili nazočni kada sam međunarodnim predstavnicima rekao da više nikad na taj način neću da sam dio procesa pomaganju BiH, a da ovakvu cijenu plaćam. Ako je to nekoga povrijedilo ja se ispričavam ali ja se nadam da više nikad nećemo biti dovedeni u poziciju da se tako okupljamo, ohrabrujemo da bi sjedili zajedno.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare