Čović o izmjenama Izbornog zakona: Većina prihvatljiva, ali ćemo biti protiv!

Vijesti 27. apr 202111:58 > 12:20 0 komentara
N1

Krajem avgusta 2020. godine zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović je uputio u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na na ukidanje duplih funkcija, što bi značilo da jedna osoba ne može istovremeno obnašati dvije ili više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine. Ustanopravna komisija Doma naroda Parlamenta BiH ranije je jednoglasno je utvrdila ustavni osnov i usvojila principe zakona o ukidanju duplih funkcija političarima.

“Lice koje je izabrano u zakonodavnu vlast, na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koje po osnovu ranijeg mandata vrši neku od izvršnih funkcija i odluči nastaviti vršiti tu izvršnu funkciju, dužno je prije prve sjednice organa u koji je izabran staviti svoj mandat u mirovanje do imenovanja druge osobe na izvršnu funkciju ili podnošenja ostavke. (3) Za vrijeme mirovanja mandata, mandat se dodjeljuje sljedećem kandidatu sa iste liste sa koje je izabrano lice koje mandat stavlja u mirovanje.

Po prestanku vršenja izvršne funkcije izabrani član zakonodavnog organa vlasti koji je svoj mandat stavio u mirovanje, nastavlja mandat ako podnese pisani zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH u roku od osam dana od prestanka vršenja izvršne funkcije. Mirovanje mandata izabranog člana prestaje trećeg dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva. Izabrani član zakonodavnog organa vlasti, tokom trajanja mandata u organu vlasti, ima pravo jednom staviti mandat u mirovanje”, navodi se u izmjenama, podsjetio je SDP.

Magazinović je danas na sjednici Doma naroda kazao da ovaj model odgovara i osobama na koje se odnosi, ali i  političkim i strankama.

“Čest je slučaj da kvorum zavisi od toga da li se održava Vlada FBiH ili ne. Mislim da bi bilo i dobro za stranke”, naveo je Magazinović.

Javio se i delegat Kluba Hrvata Dragan Čović koji je naveo da je većina prijedloga prihvatljiva, ali da će danas biti protiv ovog prijedloga iz razloga, kako je naveo, što bi izmjene koje bi eventualno usvojili u drugom čitanju stupile tek nakon narednih izbora.

“A mi s druge strane imamo vrlo jasnu obvezu da do kraja šestog mjeseca, prema sporazumu koji smo potpisali u Mostaru između dvije političke opcije i pet međunarodnih predstavika, usvojimo izmjene i dopune Izbornog zakona. Vjerujem da ćemo tada ovaj segment podržati, a do tada ćemo strpljivo raditi sa predstavnicima parlamentarne većine, ali i sa opozicijom. Jedini razlog radi ćega mi imamo ovakav stav je što želimo cjelovitu izmjenu Izbornog zakona. Tada uz izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda mislim da i ova izmjena koju ste predložili može biti sastavni dio izmjena”, naveo je Čović.

Delegatkinja Kluba Srba Dušanka Majkić je rekla da ovakav prijedlog ne treba usvojiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!