Čović: Osigurati ono što mi zovemo legitimno predstavljanje

Vijesti 26. jan 202211:08 > 11:35 1 komentar
F.Z./N1

"Siguran sam da bi se, ako bi napravili dogovor oko Izbornog zakona, uveliko relaksirali odnosi i kada je u pitanju politička kriza, a onda s pravom možemo tražiti i ono što nas interesuje, naš kandidatski status kada je u pitanju Evropska unija (EU), a i mnoga druga pitanja, rekao je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović.

Nakon sastanka s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i višim zvaničnikom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zaduženom za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthewom Palmerom, Čović je rekao da su informisali goste o onome što danas imamo u BiH – nefunkcionisanje izvršne i zakonodavne vlasti na razini BiH.

“Posebno smo govorili šta treba riješiti vezano za njihov dolazak ovih dana i na sastanke koji će biti u Sarajevu i Neumu kako bi konačno napravili dogovor i realizovali sporazum iz Mostaru koji se tiče Izbornog zakona i koji treba implementirati i presudu Ustavnog suda BiH i svih presuda Suda u Strazburu. Osigurati ono što mi zovemo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, ali uz to sve napraviti i ograničenu izmjenu Ustava kako bi se to sve moglo napraviti, u mjeri koliko je to moguće dogovoriti. Osigurati integritet izbornog procesa”, pojasnio je Čović.

Prema njegovim riječima, i na kraju treba osigurati funkcionisanje Federacije BiH.

“Nadam se da imamo dovoljno uvjerenja da to možemo napraviti zajedno s partnerima. Jasno su nam stavili do znanja da to moramo mi uraditi, a da su oni tu da nam prije svega pomognu”, istakao je Čović.

Čović je pozvao i medije da u narednim danima stvore pozitivnu klimu te doprinesu postizanju dogovora.

Smatra da je traženje rješenja jedan od prioriteta i za sve “ono o čemu maštamo na evroatlantskom putu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare