Čović “osudio” napad na Ukrajinu, uslijedile žestoke reakcije

Vijesti 24. feb 202221:24 > 21:34 13 komentara
Dragan Čović (Odd ANDERSEN / AFP)

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) oglasio se danas na Twitteru povodom rusko-ukrajinskog rata i krize, nakon čega su uslijedile žestoke reakcije na društvenim mrežama.

“Kao dio ujedinjene evropske porodice, mir je kolektivno i trajno opredjeljenje naše zemlje. Uz razorni razvoj događaja, invaziju i rat u Ukrajini, ponovo pozivamo na hitan prekid vatre, solidarnost i dijalog”, napisao je Čović na Twitteru te uz ovu poruku označio Vijeće Evropske unije te Evropsku narodnu partiju kojoj pripadaju njegova stranka (HDZ) i SDA.

Ubrzo nakon ove objave uslijedile su brojne reakcije pa je tako i baronesa Arminka Helić, u odgovoru na Čovićev tweet među prvima poslala, poprilično dvosmislenu poruku.

“Bolje šutjeti i praviti se budala, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju”, napisala je baronesa Helić.

Faruk Vele, poznati bh. novinar također je imao komentar na Čovićevu poruku. On je, naime, objavio fotografiju sa Svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji koje je održano 2018. godine, a na kojoj se nalaze Vladimir Putin, predsjednik Rusije, Dragan Čović, lider HDZ-a te Kolinda Grabar-Kitarović, tadašnja predsjednica Hrvatske.

Fotografija je nastala kada je reprezentacija Hrvatske osvojila drugo mjesto na prvenstvu.

“U Bosni i Hercegovini, nažalost, ima malo ruskog utjecaja”, napisao je Vele iznad fotografije citirajući Čovića koji je ovo izjavio u februaru 2020. godine.

Moglo bi se reći da je među najoštrijima bila Tineke Strik, europarlamentarka koja je navela da je duboko sramotno i zabrinjavajuće što lider HDZ-a Dragan Čović ne može jasno osuditi Putinovu agresiju.

“Svakoga ko u ovom trenutku daje ovakve dvosmislene izjave, očito ne zanimaju demokratija, međunarodno pravo i evropska sigurnost”, poručila je Strik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare