Čović: Politički odnosi u BiH krajnje složeni, pojačali smo saradnju

Vijesti 07. jun 202113:13 > 13:17 4 komentara
N1

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas u Banjaluci, po završetku sastanka sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, da su razgovarali o mnogo tema, a da je glavna bila evropski put i Izborni zakon BiH. Naglasio je i kako su "politički odnosi u BiH krajnje složeni" te da su zbog toga pojačali saradnju.

Potvrdili smo da smo usuglašenih stavova oko vitalnih pitanja za Bosnu i Hercegovinu, a posebno je tema bila naš evropski put koji za sebe veže sve one prioritete o kojima smo pričali, a najvitalniji od njih je Izborni zakon BiH“, kazao je u uvodnom obraćanju Čović.

Mi smo ove razgovore vodili i u Sarajevu, a prepušteni Federaciji da dogovore o konstitutivnosti narooda u BiH, odnosno legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. Legitimni predstavnici hrvatskih, srpskih i bošnjačkih naroda kroz federalnu strukturu i za Dom naroda i za Predsjedništvo trebaju nam tako nešto omogućiti. To je šansa za sve nas jer je neizborna godina. Naravno, uz sve to mogu ići i reforme koje se već duže vremena rade“, izjavio je.

“Politički odnosi u BiH kranje složeni”

Istakao je i da su ocijenjeni i politički odnosi u BiH kao “krajnje složeni” te da su iz tog razloga pojačali svoju saradnju.

Kad je u pitanju parlamentarni dio, dogovorili smo naše predstavnike koji će usuglašavati većinu stvari koje dolaze u parlamentarnu proceduru, kao i u Vijeće ministara, tako da imamo što manje problema u raspravama, da imamo usuglašeni stav da sve što se dogovorimo može proći parlamentarne procedure“, rekao je.

Dotakli se se i drugih stvari, odnosno rezultata proteklih izbora, kako je izjavio Čović, ali i Centralne izborne komisije.

Naš zajednički stav je da je Središnje izborno povjerenstvo nelegitimno i da ono ne može održavati potrebe izbornih procesa u BiH. To smo vidjeli kroz lokalni izbore. Morat ćemo usuglasiti i da mandati pripadaju strankama. Oko većine stvari mislim da ćemo imati usuglašen stav u političkom djelovanju i u ovoj i u narednoj godini i želio bih da na sličan način razmišljamo“, naveo je Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare