Čović ponovo optimističan: Mislim da ćemo Predsjedništvo završiti u nedjelju

Vijesti 02. jul 202113:35 > 13:36 11 komentara
N1

Dragan Čović, lider HDZ-a, izrazio je optimizam uoči dolaska političara američkih i evropskih političara predvođenih Matthewom Palmerom za vikend u BiH, te je rekao kako vjeruje da će se uspjeti dogovoriti oko izbora članova Predsjedništva BiH sa SDA i Bakirom Izetbegovićem.

Čović je novinarima pojasnio da će se razgovori voditi u formatu SDA sa međunarodnom zajednicom, pa HDZ sa međunarodnom zajednicom – nakon čega će svi zajedno sjesti na razgovore.

On je rekao da HDZ-ov prijedlog uzima u obzir sve presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i FBiH, te je izrazio nadu da se može doći do bilateralnog dogovora.

“Sve što dogovorimo u proceduri treba pripremiti, treba proći interresornu radnu skupinu. Nije samo ovo tema, HDZ je iznio stavove, uvažava sve presude suda u Strazburu za izbor članova Predsjedništva BiH i Dom naroda”, izjavio je.

On je kazao da se sada ne može govoriti o izmjenama Ustava BiH, budući da je za to potrebna dvotrećinska većina.

“Blizu smo dogovora oko Predsjedništva, pitanje je da li će biti izravno ili neizravno. Idemo tražiti rješenja u nedjelju, optimističan sam da ćemo dio posla završiti u nedjelju”, pojasnio je Čović.

“Optimizma mi ne manjka. Mi drugog puta nemamo, a prijatelji iz vana su došli da nas ohrabre. Kolega Izetbegović je išao u Brisel kao predstavnik Doma naroda, a ne kao Bakir Izetbegović. Ovo nije Dejton 2, ovo su razgovori”, rekao je Čović.

“Sve presude suda u Strazburu su tu, Ustavnog suda, ja vjerujem da gospoda koja dolazi, a to su kolege s kojima smo stalno u komunikaciji, uvjeren sam da očekuju da mi završimo svoje razgovore i mislim da će se to dogoditi u nedjelju”, izjavio je Dragan Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare