Čović povodom godišnjice članstva u UN-u podsjetio na referendum i volju Hrvata

Vijesti 22. maj 202222:23 2 komentara
Dragan Čović (N1)

Prije 30 godina ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku zavijorila se zastava Bosne i Hercegovine. Na taj dan naša zemlja je postala punopravna članica najveće svjetske organizacije.

Nekolicini bh. lidera koji su podsjetili na važnost današnjeg datuma, pridružio se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

“Prije 30. godina BiH je postala punopravna članica UN-a. Prekretnica za našu nezvisnost i članstvo bio je Referendum na kojem su se svi Hrvati u BiH izjasnili o svom punom opredjeljenju da žive u BiH kao državi tri ravnopravna konstitutivna naroda”, napisao je Dragan Čović na zvaničnom Twitter nalogu, a gdje su uslijedile i reakcije pojedinih koji su napomenuli kako u referendumskom pitanju nije bilo pomena riječi ‘konstutivnost’.

Podsjetimo, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković povodom današnjeg datuma naglašava kako su “Ujedinjene nacije priznale našu obnovljenu nezavisnost učinivši sve nas ponosnim i sretnim. Ali, u godinama nakon toga, predugo su šutke gledali agresiju i genocid i stradavanje nevinih”.

BiH prije 30 ušla u UN. Džaferović: Bio je to svečan dan, ali nismo slavili

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je napomenuo kako je riječ o jednom od najvažnijih datuma u bh.historiji, dok je član Predsjedništva BiH Željko Komšić naveo kako “tridest godina poslije BiH još uvijek nije onakva za kakvu smo se borili”.

“Nismo se borili za kantone, entitete, entitetsko glasanje, ovakve domove naroda koji nisu ništa drugo nego mehanizmi blokada u rukama zagrebačkih i beogradskih ekspozitura, putem kojih otimaju najveći dio suvereniteta države Bosne i Hercegovine”, napisao je, između ostalog, Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare