Čović: Prevažno mi stajalište SDA da nećemo birati jedni drugima

Vijesti 10. mar 202122:47 7 komentara
N1

Prevažno mi je stajalište SDA da jedan narod drugom neće birati predstavnike, naravno to moramo uskladiti sa odlukama Ustavnog suda i Suda u Starzburu, kazao je u srijedu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka sa delegacijom SDA u Sarajevu.

Čović je večeras naglasio kako će u razgovore ove dvije stranke “već u petom mjesecu” uključiti i ostale parlamentarne stranke.

“Meni je drago ovo da i jedni i drugi shvataju da moramo naći zajedničko rješenje. Prevažno mi je stajalište SDA da jedan narod drugom neće birati predstavnike, naravno to moramo uskladiti sa odlukama Ustavnog suda i Suda u Starzburu. Zbog toga smo kazali, ako pronađeno rješenje bude zahtijevalo neku intervenciju, naravno da smo to, ako trebamo mijenjati Ustav, kako ona rješenja koja donesemo u izbornom zakonodavstvu na neki način ugraditi u Ustav. Vjerujem da rješenja koja smo ponudili SDA da će uskoro dobiti odgovor”, kazao je Čović.

Dodao je kako se dosta dobro razumije sa Izetbegovićem i da zajedno moraju izvući odnose i u Federaciji. Čović je otkrio kako će za sedam dana on biti domaćin novih razgovora ove dvije stranke. Osvrnuo se i na današnji razgovor sa Matthewom Palmerom.

“Gdin Palmer ima želju da u ime američke administarcije pomogne da ovaj proces završi. Najelegantniji način da ga završimo da bude transparentan i za nas a da očuvamo Dejtonsku BiH, ja mislim da je time sve kazao. Ja sam uvjeren da ćemo raditi preinake i prelaziti jednom evropskom putu kada izgradimo jedan stabilan ambijent ovdje”…

Predsjednik HDZ-a BiH je ponovio kako je CIK nelegitimno tijelo, referirajući se na poruke Palmera kako u izmjenama izbornog zakonodavstva treba uključiti i CIK.

“Sva ova tijela koja će pomoći da zakoni budu u tehničkim elementima korektni, u tom dijelu će pomoći neko iz tih adminstracija, nemam ništa protiv toga, da to bude neko i iz Središnjeg izbornog povjerenstva. Ali naša tijela koja će raditi bit će sastavljena iz Vijeća ministara, Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine”, naglasio je Čović koji nije želio komentarisati zaključke NSRS-a jer ih “nije pročitao”.

“Nema dvojbi kako vidimo uređenje BiH i ulogu visokog predstavnika. Naš iskorak ka kandidacijskom statusu znači da se moramo osloboditi utjecaja izvana bilo koga, pa i ureda OHR-a. Za mene je Ustav jedina mjera i okvir ponašanja, bez obzira raspravljalo se u Parlamentu Federacije ili Narodnoj skupštini RS-a”, naveo je.

Treba biti jasan da se prave različite strategije, i to nije samo danas. Jedna, druga ili treća strana, dodao je Čović.

“Počesto imamo samoinicijative izlete, da bi napravili strateški iskorak, da bi zaštitili svoju poziciju kada se osjećate izloženo. Da li se sada neko osjeća izloženo i zbog nagovještaja da moramo nešto mijenjati, ulazak u EU, razgovori koje vodimo? Ja sam zadnji put u dogovoru sa kolegom Izetbegovićem tražio da ovde sjedi i Dodik da ne bude da se nešto dogovoramo sami”, otkrio je prvi čovjek HDZ-a.

Mi ćemo zauzeti obris u ovim dogovorima, pa onda u Parlamentu trebat će nam i SNSD, mišljenja je Čović.

“Ja sam uvjeran da njegov jasan stav o europskom putu za mene je dovoljno da se potpuno podudara sa onim što mi govorimo. S druge strane nedavni dogovor u Vijeću ministara oko povjerenstva za suradnju s NATO-om , za mene je to pravi iskorak. A sve drugo taktike, svako to od nas ima”, zaključio je Dragan Čović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare