Čović: Razgovarao sa Izetbegovićem i Dodikom, odvojeno – naravno

Vijesti 11. okt 202113:03 > 13:11 7 komentara
Dragan Čović (N1)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je kako je prošle sedmice razgovarao sa liderima SDA i SNSD-a, Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom.

On se obratio javnosti nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a na kojoj se govorilo o izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Prošle sedmice razgovarao sam sa Izetbegovićem i Dodikom, odvojeno – naravno. U srijedu bi opet u Sarajevu trebao razgovarati sa Izetbegovićem. Izetbegovića sam zamolio da pokrene inicijative jer je on predsjedavajući (Doma naroda), bila bi šteta da nemamo niti jednu sjednicu za vrijeme njegovog predsjedavanja. Što se tiče izmjena Izbornog zakona, nema nekog velikog iskoraka. Neko bi želio isključivo da u razgovoru budu uključeni i međunarodni predstavnici, a neko bi da samo mi razgovaramo”, otkrio je Čović.

Lider HDZ-a BiH je istakao kako su nemoguće suštinske pormjene Ustava BiH…

“Teško je promijeniti i mali zarez. Mi smo se prihvatili obaveza, kada smo potpisivali sporazum o Mostaru, da napravimo ograničene ustavne promjen. Ja sam tražio da se npr. u izboru članova Predsjedništva BiH umjesto “Bošnjak, Hrvat i Srbin” zamjeni sa “bošnjački, hrvatski ili srpski”. Nama danas treba izbor legitimnih članova Predsjedništva i da se u to sve ugrade sudske presude”, zaključio je Dragan Čović.

Dodao je kako ne postoji Fuleov model, na koji se pozivaju mnogi političari u BiH..

“Fuleov model ne postoji, ali postoji priča koju je neko nazvao Fuleov model. Ja sam rekao dajte mi taj model pa ću onda pričati o njemu. Uvijek su odbacivana rješenje od jedne strane, iz Sarajeva, bilo da se radi o ljevici ili SDA”, naveo je Čović.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice je poručio kako treba nastaviti tragati za rješenjem da “ne dao Bog ne bude još veća kriza”.

“Mi smo u zaključcima HNS-a dali jasan put kako ići dalje. Drago mi je da najveći dio međunarodne zajednice uvažava naš pristup”, kazao je na kraju obraćanja Dragan Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare