Čović: Schmidt treba poništiti sve odluke prethodnih visokih predstavnika u BiH

Vijesti 29. jul 202213:49 31 komentara
N1

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i lider HDZ-a na današnjoj press konferenciji nakon proširene sjednice predsjedništva HNS-a osvrnuo se na buduće poteze kada je riječ o izmjena Izbornog zakona, ali je i poručio da Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini treba poništiti sve odluke prethodnih visokih predstavnika.

Čović je rekao da ne postoji nikakva mogućnost da se ugrozi ono što hrvatski narod ima u Bosni i Hercegovini.

“Kao jednakopravan i ustavan naro koji je sebe ugradio u BiH u cjelini kroz sve one historijske elemente u novijoj historiji BiH do samog Dejtona, odnosno, da ćemo znati na adekvatan način u skladu sa svim pravnim i političkim sredstvima moći zaštiti ustavnu jednakopravnost konstitutivnog naroda, naše legitimne predstavnike na samo na ovaj način kako je to neko zamislio o ovom cenzusu od tri posto, već na način kako smo to definisali zajedno sa predstavnicima međunarodnih institucija na sastanku prije dvije godine kada smo dogovorili sporazum o Mostaru. Mi smo tada jasno dogovorili provedbu svih presuda Ustavnog suda BiH i o konstitutivnosti. ali i legitimnom predstavljanju u predmetu Ljubić i provedbu svih presuda iz Strasbourga. Naravno da to želimo provesti do kraja i na adekvatan način ćemo znati poslati poruku bh. javnosti, ali i međunarodnoj zajednici da smo oni koji grade BiH, žele njen evropski put i koji samo na taj način, mirnim putem žele rješavati pitanja u BiH bez zamki i radikalizacije”, naveo je Čović.

Na pitanje da li je moguće da će se sada postignuti dogovori političkih stranaka kako Christian Schmidt ne bi nametnuo izmjene Izbornog zakona, Čović je rekao da nije, ali da HNS ostaje otvoren za pregovore.

“Imali smo dovoljno prostora od potpisanog sporazuma u Mostaru, dvije godine. Jasno smo čuli predstavnike bošnjačkog naroda u Sarajevu ovih dana kako su imali taktike kako se ništa ne bi dogodilo i ako sada neko očekuje da se nešto napravi u ovih mjesec dana, mislim da je to neprovodivo, ali mi smo na dispoziciji što se toga tiče”, naveo je.

Dalje je pojasnio da za nekoliko dana ulazimo u august, mjesec u kojem neće biti zasijedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH te da to znači da se bilo koji dogovori koji bi se postigli, ne bi mogli implementirati.

“Na način kako smo implementirati dogovor za Mostar. Mislim da za to više vremenskog prostora nema, a HNS je naravno vrlo jasno otvorio vrata za razgovore”, istakao je Čović.

Osvrčući se na prethodna dešavanja oko izmjena Izbornog zakona, Čović je stava da ulica ne može rješavati probleme, ni u BiH, ali ni kada je u pitanju hrvatski narod.

“To smo jasno kazali sa svima onima koji su davali svoje živote i sve što je navrijednije da bismo imali danas BiH. To je vrlo jasna poruka onima koji su ušli u blato rasizma, podjela, prijetnji i mržnje. U tom blatu želimo čuvati sve govornike koji su pripremali i organizovali proteste, a i sve one koji se nisu ogradili od svega toga. Želim im da ostanu u tom blatu mržnje, a vi to zovite činom naivnosti ili kršćanstva s moje strane ili bilo čega drugog, ja ću to prihvatiti razumno”, kaže Čović.

Upitan da li će Schmidt nametnuti odluku, Čović je rekao da ne očekuje ništa od bilo koga.

“Do toga da svako odgovara za svoju funkciju. OHR ima vrlo jasan zadatak ovdje, poštovati Dejton i provoditi ga, a nikako mijenjati njegove odluke kao i Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti u predmetu Alije Izetbegovića, o legitimnom predstavljanju u predmetu Božo Ljubić. To bi trebale raditi takve institucije, a sve drugo ću zadržati za sebe što mislim. Za mene svaka odluka koju je donio visoki predstavnik, pa i onu prethodnu prošlog mjeseca smatram da je bespredmetno komentarisati. Samo smatram da bi visoki predstavnik trebao donijeti odluku kojom poništava sve odluke prethodnih visokih predstavnika jer su grubo narušili normalno funkcionisanje dejtonske BiH, od prvog do posljednjeg”, poručio je Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare