Čović se sastao s Plenkovićem, pozdravljena odluka Schmidta: To je tek 1. korak

Vijesti 11. okt 202215:34 2 komentara
HDZ BiH

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović održao je sastanak s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem nakon održanih Općih izbora u BiH.

Saopšteno je da su teme razgovora obuhvatile nužnost žurnog formiranja vlasti na svim razinama, aktualnu političku situaciju, osiguranje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, ali i potrebu postizanja dogovora o daljnjim izmjenama Izbornoga zakona te važne reformske zakone pred kojima se BiH nalazi.

Predsjednik Vlade Hrvatske Plenković čestitao je Čoviću na izbornim rezultatima hrvatskih političkih stranaka okupljenih u HNS-u BiH te, kako se navodi, uvjerljivoj pobjedi među hrvatskim biračima.

“Naglasio je da, nažalost, ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci izborom Željka Komšića, putem izbornog inženjeringa, preglasali Hrvate u izborima za hrvatskog člana Predsjedništva, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose njenih konstitutivnih naroda”, stoji u saopštenju.

Poslije izbora, dodao je, potrebno je da politički akteri u BiH nastave razgovore kako bi se osigurala puna ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda na svim razinama vlasti.

“Predsjednik Čović i Plenković pozdravili su intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koja pridonosi ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda Federacije BiH. Istaknuli su da potez visokog predstavnika doprinosi stabilnosti i boljitku BiH te predstavlja prvi korak u daljnjoj izbornoj reformi”, navodi se u izvještaju nakon susreta.

Čović je izrazio zadovoljstvo rezultatima HDZ-a BiH i HNS-a BiH, posebno istaknuvši da je hrvatski narod pokazao jedinstvo, snagu i otpornost u zahtjevnim okolnostima.

“Naglasio je i kako se nastavlja sustavna uzurpacija funkcija koje Ustavom pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu, što se već četvrti puta događa u Predsjedništvu BiH. Istaknuo je i kako se zalaže za i očekuje žurno formiranje vlasti nakon provedenih izbora. Kazao je da dogovor među političkim akterima o Izbornom zakonu i ograničenim ustavnim izmjenama ostaje prioritet u predstojećem razdoblju političkog dijaloga te ostvarenja napretka na euroatlantskom putu”, saopštili su iz njegovog kabineta.

Uz žurno formiranje vlasti, Plenković i Čović pozvali su na aktivan i konstruktivan rad svih političkih aktera u BiH na ostvarenju kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPadOHR

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare