Čović se zahvalio Milanoviću što “glasno govori o ulozi hrvatskog naroda u BiH”

Vijesti 19. jun 202107:39 > 07:40 13 komentara
N1

Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika obilježila je u petak navečer 70. obljetnicu rada, te je tom prigodom predsjednik Republike Zoran Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH.

Predsjednik Hrvatske je u prigodnom obraćanju pozvao na zajedništvo oko ključnih stvari, istaknuvši da je to u određenoj mjeri danas status Hrvata u BiH.

“Njihova domovina je BiH onako kako je zacrtana prije 26 godina jednim međunarodnim ugovorom kojega je Hrvatska potpisnica i kojega će se u dobroj vjeri pridržavati”, rekao je Milanović.

Naglasio je i velike šanse da se Hrvatsku danas pozicionira među najnaprednije države Europe, “tamo gdje nikada nije bila, ali gdje joj je mjesto”.

Osvrnuo se i na povijest istaknuvši da je hrvatska nacija bila san čija je realizacija ovisila o “malo dobrih, pravih ljudi” koji su se oko te ideje okupili u određenom povijesnom trenutku.

Hrvatska matica iseljenika je institucija koja predstavlja “čvrst i siguran most s domovinom” za oko 3,5 milijuna Hrvata i njihovih potomaka diljem svijeta, rečeno je na svečanoj akademiji na kojoj su uz Milanovića, sudjelovali i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik premijera Zvonko Milas, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, te mnogi uvaženi gosti iz svijeta politike, kulture i izvan granica Hrvatske.

Dragan Čović zahvalio je Milanoviću što “ovih dana vrlo glasno govori o ulozi hrvatskog naroda u BiH”.

“Mi smo ponosni da imamo Hrvatsku kao svoju domovinu, ali isto tako nećemo se odreći BiH kao naše domovine. Nas je 15 posto u BiH, ali smo kao najmalobrojniji i najvrjedniji. Mi smo predvodnici svih pozitivnih integracijskih procesa u BiH”, poručio je Čović. Zahvalio je dužnosnicima u RH na ohrabrenju da Hrvati u BiH očuvaju svoju ravnopravnost kao konstitutivni narod i osiguraju legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti.

Izaslanik premijera Zvonko Milas istaknuo je važnost fokusiranja na mlade generacije kao jamstvo opstojnosti odnosa domovinske i iseljene Hrvatske, dok je izaslanica predsjednika Sabora Zdravka Bušić podsjetila da je Matica zbog povezivanja domovinske i izvandomovinske Hrvatske bila od komunističkih vlasti proglašena žarištem nacionalističkog skretanja, a njezini su vodeći ljudi predvođeni Večeslavom Holjevcem trajno udaljeni iz političkog i javnog života hrvatskog naroda u domovini i inozemstvu.

“Danas Matica godišnje realizira oko 60 programa i manifestacija povezujući 45 zemalja sa svih kontinenata u kojima u većem broju žive Hrvati i građani hrvatskih korijena”, istaknuo je ravnatelj Matice Mijo Marić te pozvao mlade hrvatskih korijena iz cijelog svijeta da se i ovoga ljeta uključe u Matičine škole i seminare hrvatskog jezika, povijesti, kulture i folklora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare