Čović: Spinovi politike iz Sarajeva kakve sam doživio su nedopustivi

Vijesti 03. dec 202113:58 > 14:05 3 komentara
HNS

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora, tokom koje je Dragan Čović, lider HDZ-a, iznio informacije o dosadašnjem toku pregovora sa međunarodnim pregovaračima. "Proces je manje-više priveden kraju, ispoštovali smo ono što je HNS od nas tražio", saopštio je na konferneciji za medije, dodavši "da se većina 'probosanskih stranaka' slagala s tim da se mora osigurati da Hrvati mogu birati svoje predstavnike."

U obraćanju medijima, Čović je pojasnio da je do sada razgovarano o četiri stvari – modeli za Predsjedništvo BiH i domove naroda, potom o integritetu izbornog procesa (što podrazumijeva tehnička pitanja u toku procesa), treći element su bile ograničene ustavne promjene, a četvrti segment je bio nazvan ‘funkcioniranje Federacije BiH.’

“Proces je manje-više priveden kraju, ostalo je još malo vremena, za očekivati je da se nekad oko sredine decembra se još jednom okupimo, ako bi bilo napretka. Rečeno je da ćemo do tada razgovarati u formatu američka administracija – evropska administracija, s kojima smo razgovarali i do sada”, naveo je.

Izrazio je i optimizam povodom cjelokupnog procesa.

“Čini mi se da smo ispoštovali ono što je HNS od nas tražio. Imam još uvijek izražen optimizam za ovaj proces, bez obzira što u to malo ko vjeruje, ali ima dovoljno osnova. I najveća većina ‘probosanskih stranaka’ se slagala s tim da se mora osigurati da Hrvati mogu birati svoje predstavnike – svi su kazali da nema smisla da se Hrvatima bira član Predsjedništva. SDA su uvjetovani da se riješe neke stvari za FBiH”, izjavio je Čović.

O glasanju na posljednjoj sjednici Doma naroda PSBiH

Upitan o posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, kada su HDZ-ovi delegati glasali za poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida, Čović navodi kako je bilo mnoštvo spinova u posljednjih nekoliko dana.

“Spinovi kakve sam ja doživio u zadnja dva dana od politike iz Sarajeva koja je grubo zlouporabila osjećaje ljudi koje su žrtve rata je nedopustiv. Ali, mi smo također napravili jedan privid ili grešku jer smo dopustili da u medije ne izlazimo dok traje proces razgovora sa stranim predstavnicima. Jučer sam odmah saopštio Palmeru da to više ne vrijedi. Dakle, stvorena je čitava jedna lažna priča kako su Hrvati ili nas troje iz Doma naroda radili na poništenju zakona o negiranju genocida u Srebrenici. Prvo, tog zakona nigdje nema. Mi imamo kazneni zakon.Mi smo se izjašnjavali o zaključcima”, govori lider HDZ-a.

Problem je sada što se neko stvarno ružno poigrava sa osjećajima žrtava, navodi, pa nastavlja sa objašnjenjem.

“A zašto sam rekao da nikad više neću učestvovati u ovakvoj pomoći BiH? Ja sam zamoljen da prije početka pregovora imamo sjednicu Doma naroda i jesmo li u stanju to iskomunicirati. Ja sam to sebi uzeo u zadatak i iskomunicirali smo u duhu razgovora kojeg smo vodili sa ovim ljudima. Pokušali smo, narednih par mjeseci, na sličan način doći do zakona koji će na sličan način odgovoriti na pitanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina. Pokušali smo nešto oko toga tražiti i zato sam ja uz onu ispriku rekao da više sigurno nikad neću doći u poziciju da preuzimam to na sebe da bih pokušao neke stvari unaprijediti”, odgovor je Čovića na pitanje medija nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora.

Zaključci HNS-a

A kada je riječ o današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva HNS-a, ona je završila usvajanjem tri zaključka, a koji uključuju i nalažu: podršku nastavku pregovora u neizbornoj godini na načelima koje je usvojio HNS, te ostanak pri stavu da je nacionalna odrednica konstitutivnih naroda ustavni temelj za legitimno političko predstavljanje.

“Ustav Bosne i Hercegovine jasno je definirao BiH kao državu tri konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba kao i drugih koji u njoj žive, stoga nacionalna odrednica konstitutivnih naroda je ustavni temelj za legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ona mora ostati jasno definirana kroz institucije Predsjedništva BiH i Domova naroda (BiH i FBiH)”, navodi se u zaključku.

U trećem zaključku, HNS podsjetio na na obvezu implementacije Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona potpisanog u Mostaru, 17. lipnja 2020. godine, čiji su jamci bili predstavnici međunarodne zajednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare