Čović upoznao Plenkovića sa “zabrinjavajućim razvojem lokalnih izbora u Mostaru”

Vijesti 18. jan 202119:03 > 19:55 7 komentara
Twitter/Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović sastao se u ponedjeljak u Zagrebu sa hrvatskim premijerom i predsjednikom HDZ-a ove zemlje, Andrejem Plenkovićem.

Kako je Čović napisao na zvaničnom Twitter profilu, sa Plenkovićem je razgovarao o nastavku dobrosusjedskih odnosa i saradnje između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, daljnjem zalaganju za razvoj i evropsku BiH te “zabrinjavajućem razvoju lokalnih izbora u Mostaru” o kojem je danas izvijestio i brojne partnere u Evropskoj uniji.

Podsjećamo, Čović je danas uputio novo pismo na adrese ambasadora u BiH, EU dužnosnika i dužnosnika EPP-a.

U pismu je navedeno zabrinutost zbog događaje u vezi s lokalnim izborima u Gradu Mostaru.

“Lokalni izbori u Gradu Mostaru održani su 20. prosinca i dočekani kao dugo priželjkivan i prijeko potreban pomak. Vjerujem da dijelimo obostranu zabrinutost zbog činjenice da ni nakon mjesec dana od zatvaranja birališta rezultati izbora još uvijek nisu poznati! Umjesto rezultata, koje smo trebali imati neposredno nakon izbora, i dalje se istima manipulira i na različite načine špekulira, što je nedopustivo! Lanac nepravilnosti na koje sam upozoravao u prethodnoj prepisci, a kojih ste i sami svjesni, doveo je u veliku neizvjesnost sudbinu cjelokupnog izbornoga procesa. Zbog toga sam i upozoravao međunarodne partnere na nužnost strogog nadzora izbornog procesa, sve kako bi se integritet lokalnih izbora zaštitio i vratio demokratski sjaj koji pripada ovom gradu”, kazao je Čović.

Prvi čovjek HDZ-a BiH zatražio je “neopozivu ostavku” članova CIK-a i Gradske izborne komisije Grada Mostara.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare